Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dolar uçup giderse yatırım zor ama...

Önceki akşam enerji sektöründen Bis Enerji çatısı altında yer alan Bisen Elektrik İcra Kurulu Başkanı Mesut Alparslan, Genel Müdür Yardımcısı Arif Akşam ve Yönetim Danışmanı Hüseyin Timur ile bir araya geldik ve ayda 150 liralık elektrik faturası ödeyerek serbest tüketici olma hakkını kazanan elektrik abonelerine açılan avantajlar dünyasını konuştuk.
17 Aralık operasyonlarıyla başlayan ve piyasaları alt üst eden gelişmeler şu günlerde iş dünyasındaki bütün yatırımları korkutmaya başladı. Ama görünen o ki hiç kimse yatırımından vazgeçmek istemiyor. Bis Elektrik ile perakende şirketini kuran Bis Enerji Bursa'da hali hazırda 486 MW'lık gücünü birkaç yıl içinde 720 MW'a çıkartmak için ciddi bir yatırıma girişecek. Kuşkusuz kurların yükselişi buna benzer tüm yatırım kararı alan işadamlarını etkiliyor. Mesut Alparslan şimdilik bu yatırımların revizyonundan söz etmiyor ama "Dolar uçup giderse bu yatırımları yapmak mümkün değil" demekten de kendini alamıyor.

Abonelere gün doğdu!

Ne olursa olsun şu günlerde elektrik perakendeciliğinde müthiş bir hareket var ve pazar öylesine büyük umutlar vaat ediyor ki şu sıralar elektrik abonelerinin kapısını çalacak şirketlerin sayısı 30'u bulmuş bile.
Şu anda 150 liralık elektrik faturası olan her abone serbest tüketici hakkı kazanmış olsa da çok yakında alt limitin 75 liraya kadar düşmesi ve daha çok aboneye avantajlar dünyasının kapılarının açılması bekleniyor. Şu anda ödediği faturalar söz edilen limitin üzerine çıkan yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi elektrik perakendeciliğine soyunan şirketlerin merceği altına girmiş bile.
İstanbul'da örneğin Bedaş'ın tek dağıtıcı olduğu Avrupa yakasında yakın bir zamanda kıran kırana bir rekabet bekliyorum. Çünkü mesela Bis Elektrik, EPDK'nın açıkladığı fiyatlar üzerinden müşterilerine yüzde 10 indirim vaat ediyor ki bu yılda bir faturanın bedavaya gelmesi demek oluyor. Bununla da yetinmiyor abonelerinin elektrikten tasarruf yapmaları için bir dizi önemli ipuçları veren örneğin akıllı telefon uygulamalarını da hayata geçiriyor.
2015 yılında tam serbestiye geçildiği zaman yani faturalarda alt limit şartı ortadan kalkınca, Türkiye genelinde 32.5 milyon elektrik abonesi kendisine en iyi fiyatı en iyi şartları veren şirkete geçecek ve bugün GSM'de yaşadığımız özgürlüğü elektrikte de yaşamaya başlayacağız. İşte o zaman indirimlerin de sunulan imkânların da sınırsız olacağına şimdiden eminim.
Tam yazımı bitirirken posta kutuma bu kez Koç Üniversitesi'nden iki girişimci arkadaş Çağada Kırım ve Onur Orakçıoğlu'nun mesajı düştü. Elektrik satışında ilk defa online satışı yapacakları cazipenerji.com'u kurduklarını ve dar gelirli halkın evlerindeki elektrik faturalarında yüzde 30'a varan indirimlerle internetten numara taşır gibi rahat ve kolay bir şekilde elektrik tedarikçisini değiştirecekleri bir sistemi kurduklarını ve bir ay gibi kısa bir sürede 1 milyon liralık elektrik satışı yaptıklarını anlatıyorlardı.
Dedim ya yakında elektrik abonelerini güzel süprizler, indirimli faturalar bekliyor. Seçenekler çoğalacak olması ve rekabetin artması vatandaşa yarayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA