Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Krizin fırsata çevrildiği fabrikadan izlenimler

Polisan Holding'in kurucusu Necmettin Bitlis, krizi nasıl fırsata çevirdiğini, Yunanistan'da 54 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve sonra krizde zora düşerek satılığa çıkarılan pet şişe hammaddesi üreten tesisi sadece 7 milyon liraya aldıklarını aylar önce İş'te Hayat programımda anlatmıştı.
Derken geçenlerde telefonum çaldı.
Arayan Bitlis'ti. "Hani Yunanistan'da aldığım fabrika var ya işte orası üretime geçti, fabrikayı görmeye gideceğiz. Mutlaka gelmelisiniz" dedi. Selanik'e 3.5 saatlik araç mesafesindeki Volos yakınlarındaki fabrikayı görmek için Polisan Holding'in CEO'su Erol Mizrahi, Genel Müdür Haluk Erşen, Bitlis Ailesi'nin yönetimdeki tüm fertleri yani Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ve iki oğlu Emin-Ertuğrul Bitlis ile kardeşinin çocukları Ahmet Bitlis ve Nilgün Kasrad'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kişilik bir grup 24 saatliğine Yunanistan'a gittik.
Polisan, vaktiyle Coca-Cola'nın bölgedeki ihtiyaçları için Helenic Bottling şirketine kurdurduğu ve sonra İspanyolların yönetimine geçen ve şimdi ismi Polisan Hellas tesisi yeniden ayağa kaldırmak için 3-4 milyon dolarlık bir bakım yapmakla yetinmiş.
İsteyenleri pet şişeyi isteyenlere ise sadece hammaddesini üretip satan şirket faaliyete geçer geçmez de aldığı siparişlerle yüzde 100 kapasiteyle çalışmaya başlamış. Öyle ki fabrikada 7 gün 24 saat üretim var ve toplamda 70'e yakın kişi çalışıyor. Bitlis ve fabrikanın kuruluşunda yer alan ve aslen İstanbullu olan İlias Vafopoulos ile 15 bin dönüm kapalı alana sahip fabrikada meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, sentetik fiber gibi geniş kullanım alanı olan polietilen tereftalat (PET) üretimini, granül ve preform şişe haline gelişine tanıklık ediyoruz.
Tesisin büyüklüğü karşısında şaşırdığımı görünce Necmettin Bitlis, "Bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemiştiniz değil mi? Şimdi böyle bir tesisi sıfırdan kurmaya kalksalar 80 milyon dolardan aza mal olmaz" diyor ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere bir katkı yaptığı için 40 yıllık hayalinin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyor.
Gördümüz Yunanistan'ın Volos kentinde Polisan'ın bu yatırımı herkesi memnun etmiş. Polisan'ın açılış nedeniyle düzenlediği geceye Volos'un Belediye Başkanı da katılıyor ve yatırımdan duyduğu memnuniyetini dile getiriyor. Krizdeki Yunanistan'da işsizlik yüksek seviyelerde. Bu açıdan bile kapısına kilit vurulan bir fabrikanın şimdi 70 kişiye yeniden iş vermesi Volos'ta sevinç yaratıyor.
Üstelik Polisan'ın Yunanistan planları bu fabrikayla da sınırlı kalmayacak gibi.
Fabrikanın geniş arazisinde boyaya ve kimya sanayine ilişkin yeni yatırımlara da grup göz kırpıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA