Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Eğitimde eşitlik Khan Academy ile bir tık uzakta!

Bugün Anadolu'nun en ücra köyünde de yaşıyor olsanız, internet erişimine sahipseniz, yerinizden kalkmadan dünyanın en iyi öğretmenlerinden en iyi dersleri alacağınızı biliyor musunuz? Bu sütunlarda Salman Khan'ın kurduğu ve kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşan ücretsiz eğitim platformu Khan Academy'den söz etmiştim.
STFA tarafından Türkçeleştirilen eğitim platformunun Türkiye'de faaliyete geçtiğini daha önce yazmıştım. Aradan tam bir yıl geçti. Bu arada Salman Khan, ABD Başkanı Barack Obama tarafından eğitim alanında gerçekleştirdiği reformlar nedeniyle 'Girişimcilik Elçisi' seçildi . Tüm dünyada internet üzerinden verilen ücretsiz derslerin sayısı 500 milyonu aştı.
Peki Türkiye'de neler oldu? Geçtiğimiz günlerde STFA'nın CEO'su Mehmet Ali Neyzi, Khan Academy yöneticileri ve devleti temsilen Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Uğur Ergin ile bir araya geldik. Uğur Ergin ile tanışana kadar Milli Eğitim Bakanlığı içinde böylesine güzel bir ismi olan genel müdürlük olduğunu bilmiyordum. Evet, öğrenme öğretim yılları boyunca değil bir hayat boyu! Ne güzel ki bu anlayış biçimi Milli Eğitim Bakanlığı'na da sirayet etmiş.
2011'de kurulan genel müdürlük 2012'de aktif hale gelmiş. Ergin, Türkiye'nin hayat boyu öğrenme karnesinin iyi olmadığını vurguluyor ve bunu değiştirmek için çabaladıklarını söylüyor. Danimarka -ki bu konuda en iyilerden- hayat boyu öğrenme istatistiklerinde yüzde 30'larda iken, Türkiye'de bu oran ne yazık ki yüzde 3.2.
Peki Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile STFA'nın yolu nasıl kesişti? Ona geçmeden önce 1 yıl içinde Khan Academy'nin Türkiye'de aldığı yoldan söz etmek istiyorum. Khan Academy bugüne kadar Türkiye'de 2.5 milyon ders vermiş. STFA çatısı altında Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı'nın bir gönüllülük ve sosyal sorumluluk hareketi olarak doğan Khan Academy'nin Türkçe videolarının sayısı 3 bin 500'ü bulmuş. Türkçe altyazılı eğitim videosu sayısı 2 bin 500'e, Türkçe seslendirmeli eğitim videosu sayısı da 3 bine ulaşmış. 15 kişinin çalıştığı akademide gönüllü tercüman sayısı 250'yi bulmuş. Salman Khan'ın tüm dünyada büyük ilgi gören bir kampanyası var: 'You Can Learn Anything'. Yani her şeyi öğrenebilirsin. STFA birinci yıl şerefine bu kampanyayı Türkiye'de de yayına sokmuş. Özetle bu kampanya zekânın doğuştan, genetik faktörlerle belirlendiği yönündeki yargıları yıkıp gelişme odaklı bir zihniyeti teşvik ediyor. Türkçe içeriğin, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile Eğitim Bilgi Ağı'na (EBA) da dahil edilmesi ve Fatih Projesi kapsamında Türkiye genelindeki okullara yaygınlaştırılması çok güzel gelişmeler. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yapılan işbirliği kapsamında ise geçmişte dilediği eğitimi alma şansı bulamamış kişilere de kapılar sonuna kadar açılıyor.
Bu arada size Salman Khan'ın 'Dünya Okulu' kitabını da tavsiye ediyorum. Khan haklı değil mi? Her şeyi öğrenebiliriz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA