Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hisse alıp, 'neden kadın yok' diye sormaya başladılar!

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına denk gelen 2023 yılı hedefleri arasında iş dünyasının önemli bir ev ödevi var. Halka açık şirketlerde yönetim kurullarındaki kadın oranını yüzde 23'e getirmek. Tabii ki çok az ama şu anda bu oranın yüzde 11.7 oduğu düşünülürse önemli bir hedef. Ne yazık ki yönetiminde hiç kadın olmayan çok büyük şirketler var. Hatta bazıları tamamen kadına yönelik üretim yapıyor olmasına rağmen kadının hiçbir söz hakkı yok.
Yönetim kurullarındaki kadın-erkek eşitsizliğini önemli bir gündem maddesi yapan ve 2023'te yönetimde yüzde 23'lük kadın hedefini yüksek sesle dile getiren Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu 8 Mart haftasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan önemli bir destek mektubu aldı. Babacan mektubunda kadının iş hayatındaki rolünün güçlenmesine yönelik gayretlerini, G-20 Dönem Başkanlığı vesilesiyle uluslararası platforma taşıdıklarını söylüyor, forumun projeleri sayesinde yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduğunu belirtiyor.
Babacan'ın da desteğini alan çalışmaların ne aşamaya geldiğini konuşmak üzere; Bağımsız Kadın Direktörler Danışma Kurulu eş başkanlığını meslektaşım Vahap Munyar'ın yaptığı forumun Direktörü Dr. Melsa Ararat, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Vakfı Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nakiye Aydan Boyacıgiller ile buluştuk.
İsveç Başkonsolosluğu desteği ve Egon Zehnder'in stratejik işbirliği ile projeyi yürüten Forum, yönetim kurulu üyeliği yapabilecek kriterlere sahip kadınlar konusunda bir bilgi bankası da oluşturmuş. Şu anda burada 300 kadın yer alıyor. Ne yazık ki geçen yıl zorunlu olan bağımsız yönetim kurulu üyeliği konusunda şirketler tercihlerini yüzde 99 oranında erkeklerden yana kullanmış. Hatırlatmak gerekirse dünyada en fazla kadın yönetim kurulu üyesi yüzde 40 ile Norveç'teki şirketlerde var. İngiltere'de bu oran yüzde 28'lere gelmiş. O da 4 yıl önce dönemin ticaret bakanının şirketlere yaptığı çağrı sayesinde. Avrupa ortalaması da kısa sürede yüzde 12'den yüzde 16'ya çıkmış.
Şimdi aynı çağrıyı Ali Babacan'ın desteğiyle Kurumsal Yönetim Forumu yapacak. Güler Sabancı, holding olarak kadın yönetim kurulu oranında yüzde 30'u bulmuş olmalarına rağmen, böyle bir sözleşmeye ilk imzayı da kendisinin atmak istediğini söylüyor. Sabancı, "Bu konuda her yeni girişimi destekliyorum. Kadınlar farklı bakış açısı getiriyor. Kadınların karar aşamasında yer alması sadece bir insanlık, eşitlik meselesi değil doğru bir iş kararı da" diyor.

186 şirkette kadının adı yok!

Bu arada Melsa Ararat, forum olarak son yıllarda hisse alıp şirketlerin genel kurullarına katıldıklarını ve "Yönetim kurulunuzda neden kadın yok? Ne zaman alacaksınız" şeklinde soru sormaya başladıklarını söyledi. Geçen yıl 50 şirketten hisse alıp bu soruyu yöneltmişler. Bu yıl 150 şirketin genel kuruluna on-line katılıp bu soruyu soracaklarını ve bunun için de destek beklediklerini söylüyor. Umarım geçen yıl bu soruyla muhatap olanlar bu yıl kadın yönetim kurulu üyesi alarak bir adım öne çıkarlar. Öğreniyoruz ki Bist İstanbul'daki 186 şirketin yönetim kurulunda hiç kadın yok ne yazık ki. Avrupa Komisyonu'nda faaliyette olan "Kadın Hissedarlar Yönetim Kurullarında Kadın İstiyor" oluşumuna 11'inci ülke olarak Türkiye'nin de katıldığını duymak da ayrı bir memnuniyet konusu.
Bu vesile ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun, ülkemizde ve dünyada kadının şiddet görmediği ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu günlerin gelmesi dileğiyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA