Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Venedik’teki en büyük Türk yatırımı!

Türkiye'deki yatırımcılar arasında Venedik'in yıldızı parlıyor diyebiliriz herhalde. Ne de olsa Venedik Limanı, Global Yatırım Holding tarafından satın alınmak üzere. Peki bu önemli satış öncesi, Venedik'teki en büyük Türk yatırımı hangisi diye merak ediyorsanız onun da cevabı var.
Venedik'in en güzel adalarından biri olan ve içinde 1131 yılından kalma tarihi bir kilisenin de bulunduğu San Clemente Palace'ı iki yıl önce Permak Grubu satın almıştı. Geçen yıl bir grup işadamıyla birlikte bu adayı dolaşma şansı yakalamıştım. Permak'ın bu adaya yaptığı yatırım 150 milyon euroyu bulmuş bile.
Venedik Bienali
nedeniyle gittiğim bu dünyanın en romantik şehrinde, San Marco meydanından 10 dakikalık bir tekne yolculuğu ile adaya geçip Permak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar ve özellikle dış projelerin başındaki oğlu Emir Uyar ile sohbet etme şansı yakaladım.
Uyar, bu adayı 125 milyon euroya satın aldı, ardından otel olarak kullanacağı binaları tarihi dokuyu hiç bozmadan restore etti ve bunun için de 25 milyon euro daha harcadı.
Peki Permak Grubu'nun aklına Venedik'te bir ada satın almak nereden geldi? Bu soruyu Selim Uyar'a sordum. Ne de olsa grubun geçmişinde ve bugünün de ağırlıklı makine sanayi üreticiliği var. Öyle ki Selim Uyar, "Bu adayı satın alacak kadar iyi makineciyiz" diyor.
Endüstriyel tekstil makineleri üreten ve 26 ülkeye ihraç eden Permak, teknoloji sistemleri konusunda da önemli bir konuma gelmiş. Mesela en son Abu Dabi'de yapılmakta olan havalimanının tüm bagaj sistemi bu grup tarafından yapılacak. Nereden baksanız 100 milyon doların üzerinde bir yatırım.
Temiz enerji yatırımlarıyla da dikkat çeken gruba ait elektrik santralları ve Konya'da projesi devam eden bir güneş enerjisi yatırımı bulunuyor.
Bir de tabii gayrimenkul işleri var. Mesela İstanbul Zincirlikuyu'da iki kuleden oluşan Kempinski Bellevue rezidansını Permak yapmıştı. Hemen yakınındaki Microsoft binası projesi de bu gruba aitti. Ancak son dönemde Türkiye'deki gayrimenkul projelerindeki fiyatlar yukarı doğru tırmanınca, grup da yönünü Avrupa'ya doğru çevirmiş. İngiltere'ye, İspanya'ya, Almanya'ya bakarken, bankalar kanalıyla Venedik'teki bu ada kendilerine teklif edilmiş.
Selim Uyar, adayı bir kez dolaştıktan sonra satın almaya karar vermiş. Kiliseyi onarması epey zaman almış. Bu arada zaman içerisinde kiliseden çalınan ya da alınan bir çok değerli resmin ve heykelin de peşine düşmüş. İşte o heykellerden biri olan melek geçenlerde bulunmuş ve Uyar özenle olması gereken yere yerleştirmiş.
Kuşkusuz Venedik'e bir turist akımı var. San Clemente adası en zengin turistleri bekliyor. Normal Venedik konaklaması iki geceyken burada 4 gece oluyormuş. Emir Uyar, lüks otellerde yapılan yatırım 25 yıl gibi bir zamanda geri döndüğünü ama kendi yatırımlarının 15 yılda geri dönmesini beklediklerini söylüyor.
Selim Uyar tarihe ve sanata olan düşkünlüğünü açtığı sergiyle de ortaya koymuş. Adada Venedik Bienali ile eş zamanlı bir sergi var ve heykelleri bir milyon eurodan fazlaya satılan ve yakın zamanda vefat eden ünlü sanatçı Igor Mitoraj'a ait büyüleyici bronz heykeller adanın bahçelerinde sergileniyor. Berlin'de yaşayan Türk sanatçı İskender Yediler'in heykelleri de Art On işbirliği, Suriyeli sanatçı Norrem Hamdi Essam'ın eserleri de adaya gelmiş.
Peki sırada ne var? Uyarlar, şimdi de fırsat gördükleri İspanya'ya baktıklarını söylüyor ama detay vermiyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA