Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dilek Sabancı: Türkiye'de orta ve alt sınıf daha hayırsever!

Merhum işadamı ve büyük hayırsever Sakıp Sabancı'nın kendisi gibi hayırsever olan kızlarından Dilek Sabancı'yla buluştuğumuzda, önce en çok dertlendiği konuyu paylaştı bizimle:
"Engelli vatandaşlarımız için projeler yaparken en zorlandığım konu sponsorluk. Dernek ya da vakıf olarak çok zorlanıyoruz. Soyadımızdan dolayı tabii. Herkes, 'sen yap' diyor. Yurtdışında böyle değil. Aynı seviyede olsan bile insanlar gelip projene yardım ediyor. Bakın Bill Gates Afrika'yı Kurtarma Projesi'ne başladığında 'tek başıma yapamam' diyor, herkes 'yaparsın' diye ısrar ediyor. Sonunda 'hayır' deyip 17 işadamının desteğini daha alıyor. Bu iş hayırseverlik için yapılmalı, reklam için değil."
Dilek Sabancı çok ilginç bir başka tespitte daha bulundu:
"Türkiye orta ve alt kesimi ile daha hayırsever ve dayanışmaya yakın bir toplum. Çok üst düzeyde empati yapma yeteneği yok. Orta sınıf der ki hep, benim engelli çocuğum yok ama nerden bileyim olmayacağını ve yardım eder.
Bazı insanlar kendine yaşıyor. Bencil."
Sabancı ile hayırseverlik konuşmamızın sebebine gelince... Dilek Sabancı, Kennedy Ailesi tarafından ABD'de 1976'da kurulan Uluslararası Özel Olimpiyatlar'ın (Special Olympics) Türkiye'deki ortak kuruluşu Özel Olimpiyatlar Türkiye'nin son çalışmalarını anlatmak istedi. Merhum işadamı ve büyük yardımsever Sakıp Sabancı ile Prof. Dr. Hıfzı Özcan'ın önderliğinde kurulan ve 2002'den itibaren de Dilek Sabancı'nın liderliğine geçen Özel Olimpiyatlar Türkiye, Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği çatısı altında büyüyerek, binlerce zihinsel engelli sporcuyla yoluna devam etmiş.
ABD'deki kuruluş 177 ülkede, 225 kurum aracılığıyla tam 4.4 milyon özel sporcuya ulaşmış durumda. En son Los Angeles'ta yapılan yarışmalarda Türkiye 4 madalya kazanmış.
Turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketi Vista dışında tüm vaktini engellileri hayata katacak ve önlerini açacak projelere vakfeden Dilek Sabancı, projelerini anlatmak için neden kadın yazarları seçtiğini de şöyle ifade etti:
"Toplumsal bilincin oluşturulmasında kadının rolü her geçen gün artıyor. Kadın olarak bizlerin suya attığı minicik bir taşın etkisi artık dalga dalga yayılıyor."
Özel Olimpiyatlar Türkiye, iki yılda bir Avrupa ve Dünya Özel Olimpiyat Yarışları'na katılacak zihinsel engelli sporcuları yetiştiriyor. Bugüne kadar 15 bin çocuğa ulaşılmış ve şu anda aktif 8 bin zihinsel engelli sporcu bu kuruluş sayesinde spor yapma imkânına kavuşmuş.
Sabancı, "Derneğimiz çatısı altında hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Zihinsel engelli bireyleri, dar sınırlardan çıkarıp yaşamın akışı içine çekmeye çalışıyoruz.
Babamın dediği gibi evde kilitli tutulan çocukları dışarı çıkarıyoruz. Utanmak ne demek? Bu çocuklar madalya alıyor üstelik..."
Özel Olimpiyatlar Türkiye şimdi büyük bir heyecanla 14-16 Ekim'de Denizli'de gerçekleştirecekleri Pamukkale Üniversitesi Ulusal Özel Olimpiyat Oyunları'na hazırlanıyor. Sabancı, bin kişilik katılım beklediklerini ve karma futbol, karma basketbol, karma voleybol, atletizm, masa tenisi ve yüzme branşlarında yarış düzenleneceğini söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA