Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kendini yüzde 60 yeterli bulan erkek işe talip, peki ya kadın?

G20 Zirvesi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar çok 'kadın' konusunda konuşuyoruz, yazıyoruz. Onca gündem maddesini bazen eze eze kadınların sorunları kendine yer açıyor, açtırıyor. Bu ayın ilk haftasında Girls 20 Zirvesi'nde konuşan isimlerden biri HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede idi.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Hewlett Packard, 27 yıldır Türkiye'de. Filiz Akdede de 18 yıldır bu şirkette çalışıyor ve 2.5 yıldır da genel müdürlük koltuğunda oturuyor.
Ne güzel ki bu şirketin Türkiye ayağında çalışanların yüzde 60'ı kadın. Oysa dünyanın genelinde HP'nin çalışanlarının sadece yüzde 33'ü kadın. Yani Türkiye'de bu oran katlanmış. Sadece kadın çalışan oranında değil, yönetici kadın oranında da yüzde 55 ile ortalamaların bir hayli üstünde bir şirket.
HP Türkiye kadın konusunda karnesini böylesine nasıl mükemmelleştirdi sizce? İşte Filiz Akdede bunu anlatıyor. Mobil çalışma sisteminin sağladığı esnekliği sonuna kadar kullandıklarından ve böylece kazandıkları vakit sayesinde birçok işi yer ve zaman kısıtlaması olmadan rahatlıkla yapabildiklerinden söz ediyor.
100 milyar doların üzerinde cirosu bulunan HP içinde, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkıyor. Genç nüfusu ile dikkat çekiyor ama daha da önemlisi kadınların potansiyelini en iyi kullanan şirketlerden biri olarak gündemimize giriyor.
"Dubai, Afrika gibi bir çok ülkeyi evden yöneten arkadaşlarım var" diyor Filiz Akdede. Akıllı telefonların ve diz üstü bilgisayarların kullanımının yaygınlaşmasıyla aslında tüm dünyada iş yapma şeklinin değiştiğini ve kadınların da bu değişimden en pozitif yönde etkilenen grup olduğunu anlatıyor.
Şimdi dünya gündeminde giyilebilir teknolojiler var. Sadece Türkiye'de değil her konuda karnesi iyi olan Norveç, İsveç gibi ülkelerde bile ev işlerini daha çok kadınların üstlendiğinden söz eden Akdede, giyilebilir teknolojiler sayesinde mesela kadının bir yandan çocuğunun ateşini cep telefonu sayesinde kontrol edebildiğinden, diğer yandan da işlerini sektirmeden yürüttüğünü söylüyor.
Bu arada Filiz Akdede'den şirket içinde yapılan çok ilginç bir araştırmayı daha duyuyorum. Erkek bir işe kendini yüzde 60 uygun görüyorsa, 'Ben bu işi yaparım' diyerek talip oluyormuş. Kadın ise yüzde 90-100 oranında kendini yeterli görmüyorsa asla başvurmuyormuş. Kadınların güven eksikliği ve mükemmelliyetçiliğinin sonucu galiba.
Filiz Akdede, Girls 20 Zirvesi gibi bulduğu her platformda teknoloji şirketlerinde kadınların nasıl rahatlıkla çalışabildiğini anlatıyor ve daha çok kadın istihdamı için kendi payına düşen desteği her fırsatta veriyor.
Tüm bu güzel gelişmeler sayesinde başta eşit işe eşit ücret olmak üzere kadını çalışma hayatında zorlayan ve çalışma hayatının dışına iten tüm olumsuzlukları bir bir yeneceğiz galiba.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA