Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Yenikapı ruhuna ihtiyaç var

15 Temmuz'da yaşadığımız hain darbe girişimiyle ülkeyi karanlığa sokmak isteyen FETÖ'cüler kimsenin yapamadığını yaptı ve Türk halkını hiç olmadığı kadar çok birleştirdi. Hepimizi umutlandıran Yenikapı Mitingi'ndeki siyasi parti liderlerinin birlikte verdiği güzel ve samimi fotoğraflar için sanırım bu hainlere teşekkür etmeliyiz.
İşte şimdi ihtiyacımız olan bu birlik ve beraberlik ruhunun dalga dalga yayılması. Konuyu tabii ki son zamanlarda sıkça ele aldığım girişimcilik, dijitalleşme, kod yazma, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin çoğalması gibi Türkiye'nin önünü açacak olan alanlara getirmek istiyorum.
Ne güzel ki hükümet Ar-Ge teşviklerinde çok hızlı karar aldı. Birçok konuda, yurtdışı fuarları için, sadece teknokentlerde değil şirket içinde yer alan Ar-Ge'deki personel için dahi destek vereceklerini açıkladı. Şimdi artık sırada şirketlerin güç birliğini yapmasını sağlamak var.
Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, ABD'nin teknoloji üssü Silicon Vadisi'nden örnek veriyor ve bölgenin başarısını start-up şirketlerinin birlikte çalışmasına bağlıyor. Türkiye'de şimdiye kadar ne yazık ki şirketlerin bir araya geldiği bir projeye rastlamadık.
Öğreniyorum ki İngiltere'de de mesela geçen yıl 30 şirket bir araya geliyor ve 1 milyon öğrenciye kod yazarak giyilebilir teknoloji üretebilecekleri, drone yapabilecekleri setler dağıtmış. Bunun için 30 şirketin güç birliği yapması bizde pek olacak iş değil. Nedense şirketler hep bireysel takılıyor, o zaman da yapılan işin etkisi sınırlı kalıyor.
Çocuklarımız kod yazsın, uygulama yapsın diye yazıyorum ya zaman zaman, Burak Aydın diyor ki aslında dünle uğraşmayı da bırakmalıyız. Dünya başka bir yere gidiyor. Artık artırılmış gerçeklik var. Yenilikler buradan, yapay zekadan çıkacak. Çocuklarımıza hayal kuracakları ortamlar yaratmalıyılız. Bizler de şirketler olarak birlikte proje geliştirmenin yollarını bulmalıyız. Şiddetle Yenikapı ruhuna ihtiyacımız var. Sanayi 4.0 için tüm gelişmiş ülkelerde ciddi hazırlıklar var, bunun gerisinde kalmamak için girişimcilik eko sistemini elbirliğiyle güçlendirmeliyiz.
Sanırım Aydın çok haklı. Önümüzde bir fırsat var. Yenikapı ruhu. Yeni teşvik paketleriyle birlikte, şirketler birlikte proje geliştirmeye başlarsa Türkiye'nin hikayesi çok ama çok farklı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA