Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Batı Yakası Hikâyesi 600 bin $ zarar yazacak!

İstanbul gerçekten çok güzel şovlara ev sahipliği yapmaya başladı. Terör korkusu yüzünden daha önce pek çok iptal yaşanmış olmasına rağmen şimdi yurtdışından önemli gruplar yeniden geliyor.

Büyük kültür sanat olaylarına ev sahipliği yapan Zorlu PSM'de şu günlerde dünyada en çok izlenen ve 60. yılını kutlayan Batı Yakası Hikâyesi (West Side Story) oynuyor mesela.

Geçtiğimiz günlerde Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas ile sohbet etme fırsatı yakaladığımızda öğrendik ki PSM'nin diğer bütün getirdiği şovlarında olduğu gibi Batı Yakası Hikâyesi için de şirketin zarar hanesine yüklüce bir miktar geçecek. Üstelik insanlar üzerine çöken korkudan da kurtuldu ve yeniden tiyatroya, sinemaya gitmeye başladı. Yani şov tıklım tıklım bir salona oynuyor.

Öğreniyoruz ki Batı Yakası Hikâyesi'nin 15 günlük gösterinin sonundamaliyetini kurtarması için bilet fiyatlarının en düşük 80 lira değil 160 lira olması, en yüksek de 250 lira değil, 500 lira olması gerekiyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki, Türkiye'deki satın alma gücü düşünülünce bu da imkânsız. Hali hazırda bile bilet fiyatlarının tüketicilere pahalı geldiği bir gerçek. Hal böyle olunca da 1.5 milyon dolar gibi bir maliyeti olan son gösteride Zorlu PSM'nin zararı 600 bin dolar. Hele son zamanlarda güvenliği bahane edip gelmekten vazgeçmesin diye gruplar, Zorlu PSM gösteri ekiplerinin tamamını ayrım yapmaksızın 5 yıldızlı Raffles Otel'de konaklatıyor ve bu da maliyeti yukarı çekiyor.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Zorlu Center'ı yaptığı zaman 100 milyon dolara mal olan Performans Sanatları Merkezi'ni Türkiye'ye bir armağan olarak sunmuş ve sosyal sorumluluğunu yerine getirdiğini söylemişti. Bu durum devam ediyor belli ki. Zorlu PSM pahalı bütçeli prodüksiyonları Türkiye'ye getirmekten çekinmiyor ve de zararı üstleniyor. Peki nereye kadar bu destek devam edecek? Onu bilmiyoruz. Özel sektör elinden geleni yapıyor ancak kültür ve sanat dünyasında herkesin beklentisi yüzde 18 olan KDV'nin düşürülmesi.

28 yıl aradan sonra toplanan Milli Kültür Şûrası'nda kültür ve sanat dünyasının tüm sorunları masaya yatırıldı ve çıkan sonuçlar da bakanlığa gönderildi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'yı en son Sabah gazetesi olarak kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya getirmiştik ve orada da KDV konusu gündeme gelmişti. Avcı, o gün masanın etrafındakilere adres olarak şûrayı göstermişti. Şimdi artık bu konunun Ankara'da gündeme gireceğini düşünüyorum.

Gerçekten daha çok insan sinemaya, tiyatroya gitsin, daha çok kitap satın alıp okusun, sokaklar şenlensin istiyorsak diğer sektörlerde yüz güldüren KDV kolaylığının bu sektörde de yüzleri güldürmesini beklemeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA