Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Perakendeciler Madrid’e havalı giriş yaptı!

Perakende sektörü güç gösterisini Madrid'in en ünlü caddesi Soreno'da açılan ilk Türk mağazası D'S damat'ın davetinde yaptı önceki gün.
Türkiye'den 180 perakendeciyi İspanya'nın başkenti Madrid'e getiren sebep bu yıl Soysal tarafından 12'ncisi düzenlenen Perakende Liderler Konferansı (Lidko12) idi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'yle birlikte, LC Waikiki'nin kurucularından Vahap Küçük, D'S damat'ın kurucuları Süleylan Orakçıoğlu ve Osman Arar, Simit Sarayı'nın kurucularından Abdullah Kavukçu, Flo markasının ortağı Ziylan Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Derimod'tan Ümit Zaim'in de aralarında olduğu perakendeciler gündemin öne çıkan konularını Madrid'te tartışmak ve dinlemek için buluştu.
Simit Sarayı'nın evsahipliğinde, Madrid'in en gözde restoranı olan ve bir kaç ay önce Ferit Şahenk tarafından yüzde 40'ı satın alınan Ten Con Ten Restoran'da futbolcu Arda Turan tarafından yapılan özel menüyü tadarak Lidko12 için düğmeye basan kalabalık ekibi Büyükelçi Ömer Önhon da yalnız bırakmadı.
Önhon, İspanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu söylüyor ve 2.5 yıldır görev yaptığı şehirde ilk kez böylesine güçlü bir Türk varlığı gördüğünü de ekliyor.
Doğrusu masada perakendecilerin gündemini dinlerken 'nerden nereye' diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Bunu en güzel Büyükekşi bir anekdotla anlatıyor: "20 yıl önce İtalyan Fila markasına 20 dolara ürün satıyoruz, 15 ülkeye ihraç oluyor ancak hiç para kazanamıyoruz. Lütfen 21 dolar yapın, biz de biraz kazanalım dedik. Düşünelim dediler ve bir daha hiç sipariş vermediler. Şu anda perakendecilerin ihracatta kilo başına fiyatları 160 doların dahi üstüne çıkardığı günler yaşıyoruz." Örneğin her yıl 200 mağaza açan LC Waikiki'nin 2016 yılındaki markalı ihracatı 500 milyon dolar, bu yıl ise 750 milyon doları bulacak.
Şirketin 2017 cirosu da 12 milyar 500 milyon lira.
Madrid'de ilk mağazayı D'S Damat açtı.
İkincisi de yolda, çünkü Simit Sarayı için Kavukçu en iyi caddede en iyi mağaza için harekete geçmiş bile. Belgrat'taki 11 adet Cafe Costa mağazalarını satın aldıklarını anlatan Kavukçu, hepsini Simit Sarayı'na çevirmek üzere olduklarını anlatıyor. Aynı hızla Fas'ta 3, Londra'da 4 Cafe Costa mağazası da Simit Sarayı oluyor.
Perakendeciler bu arada yurtdışında açtıkları her mağazanın dekorasyon malzemelerini de Türkiye'den ihraç ediyor.
Kavukçu, 'Sadece biz geçen yıl 25 milyon dolarlık malzemeyi Türkiye'den götürdük' diyor. Büyükekşi, yurtdışında açılan her mağazanın 2 milyon dolarlık ihracat anlamına geldiğini söylüyor. Süleyman Orakçıoğlu'nun yurtdışı mağazaları trafiğini ise artık takip edemiyorum.
Öylesine büyük bir hızla mağaza açılıyor ki Orka ekibi sürekli yollarda. Orakçıoğlu özellikle 9 mağazayla girdikleri İtalya'ya gözünü dikmiş durumda.
Bu ülkede agresif büyüme planları yapıyor.
Topyekun yurtdışı atağındaki perakendeciler bakalım hangi ilginç hikayelere imza atmaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA