Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Beyoğlu’ndaki gece yarısı tabela operasyonunun perde arkası

İstiklal Caddesi'ndeki tabela kirliliği, Arap turistlere yönelik yoğun Arapça hepsi farklı şekilde, renkli ve ışıklı vitrin düzenlemeleriyle estetikten, sadelikten giderek uzaklaşıldığından yakınmıştım. Hem de işin sahibine, yani Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a.
Bu köşede Demircan'ın eleştirilerime verdiği yanıtları ve Beyoğlu'ndaki altyapı çalışmalarının detaylarını okuduğunuz geçtiğimiz perşembe günü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin davetiyle Kazakistan seyahatindeydim. DEİK'in kaldırdığı özel uçakta Demircan'a rastladım. "Biliyor musunuz" dedi, "Sizle sohbet ettikten sonra kafama takıldı. Belediye olarak sürekli denetim yapıyoruz. Zabıta ekipleri her gün dolaşıyor. İzin alınmadan asılan, yasalara uygun olmayan tabelaları indirtiyoruz. Ancak 30 bine yakın esnaf var. Gözümüzden kaçanlar oluyordur. Caddede yürürken etrafa o gözle yeniden baktım ve kurala uymayan tabelaları kendim de bizzat tespit ettim."
Cuma günü birçok televizyon kanalında Beyoğlu Belediyesi'nin zabıta ekipleri tarafından gece yarısı izinsiz ve uygun olmayan tabelaların söküldüğüne dair görüntüler yer aldı.
Ahmet Misbah Demircan'ın gösterdiği duyarlılık ki aslında denetim yapıyor olmalarına rağmen yine de 'acaba gözümüzden kaçan ne' düşüncesiyle bir daha etrafa o gözle bakma isteği, eleştiriye olan açıklığı bir gazeteci olarak beni bir hayli memnun etti.
Bir diğer konu da İstiklal Caddesi'nde tek bir ağacın olmaması... Demircan, "Büyük dev saksılarda ağaçlar getireceğiz tüm caddeye" deyince, "Neden toprağa dikmiyorsunuz. Saksıya ne gerek var" diye sordum. Böylece eni 12 metre olan caddenin altında hiç toprak olmadığını da öğrenmiş oldum. Kanalizasyon başta tüm altyapı şu anda caddenin altında ve dolayısıyla kazsan da toprak değil, borular çıkacak. Yani caddeyi ağaçlandırmanın saksı dışında bir başka yöntemi de yok.
Bir önceki yazımda belirttiğim gibi İstiklal Caddesi'nin 1900'lerin başında yapılan kanalizasyon, elektrik, su altyapısı şu anda Büyükşehir Belediyesi tarafından tümüyle yenilendi.
Ahmet Misbah Demircan, 100'ün üzerindeki dev ağaç saksıları, kaldırım çalışması da tamamlandıktan sonra caddeye yerleştireceklerini ve yılsonunda İstiklal Caddesi'nin yeniden müdavimlerini kendine çekmeye başlayacağını söylüyor. Bekleyip göreceğiz.
Değişime karşı durulamıyor. Hepimizin dileği değişim yaşanırken, sahip olduğumuz değerleri korumakta ısrarlı davranmak. Yoksa tabii ki Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, "Ağaç dikecek toprak yok ki caddenin altında" diye olayın aslında neden olamadığını anlattığında itiraz etmek mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA