Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Kürt sorununa toplumla bakmak

Kadir Has Üniversitesi'nin yaptırdığı araştırmayı içinde olduğumdan başından beri merak ve heyecanla izledim. Bana göre çarpıcı sonuçlar çıktı. Ekonomi-iktidar ilişkisi bunlardan biri. Diğeri ise son zamanların en çarpıcı göstergelerini belirleyen Kürt konusu.
Ekonomi neticede bir performans sorunudur. Ama Kürt konusu toplumsal bir karmaşayı gösteriyor.
Karmaşa dedim; çünkü öyle. Yapılan anket bu konuda üç temel noktayı aydınlatıyor:
* Kürt sorununun çözümünde askerin rolü ve etkinliği;
* Kürt sorununa taraf olan BDP, PKK ve Öcalan'ın etkinliği;
* Kürtlerin ayrılıp bir devlet kurmaları konusundaki algı

***

Toplumun % 44'ü askeri yöntemler diyor, en etkin çözümdü. Siyasi yöntemleri çözüm görenler % 30. Askeri yolları çözüm görenler daha önce % 32 idi. Ekonomik ve sosyal politikaları kullanmak isteyenlerin oranı çok düşük ama daha da azalıyor. Bu demektir ki, PKK, yazdan bu yana büyük bir hata yapmıştır. Nedeni şu: 2010'da hükümeti başarılı bulanlar, terör politikaları bakımından, % 20 iken bugün % 31. Başarısız bulanların oranı 2010'da % 59 bugün % 38. Şunu da ekleyeyim. Terörün çözümü için kimseyle görüşülmemesi gerekir diyenlerin oranı % 52. % 29 BDP ile % 17 PKK ile % 16 Öcalan'la görüşülebilir diye düşünüyor. Bu da görüşülsün diyenlerin dağılımı. Bu oranları genel yüzdelere vurursanız büsbütün küçülüyor. Demektir ki, toplum meseleyi bir terör sorunu olarak görüyor ve çözüm de askeridir diyor.
***

Temsil konusu daha da karmaşık. BDP Kürtleri temsil ediyor diyenlerin genel toplumsal oranı % 32. Bu büyük bir başarı BDP açısından. Çünkü bu oran 2010'da % 28. Temsil edemiyor diyenler % 54'ten % 44'e gerilemiş. PKK temsil etmektedir diyenlerin gene toplum içindeki oranı % 36. Bu oran daha önce % 22. Edemez diyenler de % 60'tan % 46'ya gerilemiş. Demektir ki iki örgüt de temsil güçlerini artırmış.
Bu soruyu Kürtler arasında sorunca BDP temsil oranı % 42. Edemiyor diye düşünenler % 35; % 23 ki küçük bir oran değil, kararsız. PKK'nın temsil etkinliği Kürtler arasında % 39. Edemiyor diyenler % 40.
Şunu ekleyeyim iki örgüt arasında bağ var mı sorusuna evet diyenler % 85; BDP, PKK'dan bağımsız mı diye sorunca da hayır diyenlerin oranı % 49.
Nihayet Öcalan: PKK üzerinde etkin olduğunu düşünenlerin oranı % 89. Öcalan'ın BDP'yi kontrol ediyor diyenlerse % 83. Toplum Öcalan'ı hâlâ en etkin faktör olarak görüyor. BDP'yi de PKK ile özdeşleştirmiş durumda.
***

Bana daha dikkat çekici geleni Kürtler- ayrılma-devlet ilişkisi. İnsanların % 63'ü Kürtler ayrı bir devlet kuracak diyor. Fakat aynı soru Kürtler ve Türkler arasında çok ilginç bir değişim sunuyor. Türklerin % 66'sı bu gelişmeye inanıyor, devlet kuracak Kürtler diyor. Aynı düşüncede olan Kürtlerin oranı % 38.
Peki, bir bölünme tehlikesi var mı? Türklerin % 45'i evet diyor, Kürtlerin sadece % 23'ü için geçerli bu. Başlı başına bir olgu bence böyle bir sonuç.
Bu arada toplumun % 68'i kendisini etnik olarak Türk, % 10'ü Kürt diye tanımlıyor. Onu da ekleyeyim.
Yeterince dikkat çekici değil mi?..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA