Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Amerika'ya neden yağmur yağıyor?

Türkiye'yi bilmem ama Amerika'ya yaz gelmiyor. New York'un sokakları birdenbire inen bazen çok ışıklı, ince bir bahar yağmuruyla bazen simsiyah kararan havanın, gümbürdeyen göğün eşlik ettiği kazan kazan sularla yıkanıyor. Gene de Büyük Elma'nın ("Büyük Lokma" desek daha doğru olur) malum ve hiç bitmeyen telaşı, koşuşturması bazen çadır kadar büyük şemsiyelerin altına sığınmış harıl harıl koşturan insanlarla devam ediyor.

***

İnsanlar koşuşturuyor ama kimse Amerika'da işlerin iyi gittiğini söylemiyor. Son dönemde Obama yönetimi ıkına sıkına ancak 69 bin yeni iş yarattı. Ekonominin ölgünlük seviyesinden durgunluk seviyesine geçmesi için gerekli olan yeni iş sayısı ise 130 bin dolaylarında. Yani ekonomi şapa oturmuş durumda.
***

Buna rağmen Amerika yeni seçimlere hazırlanıyor. Ve galiba işler biraz değişiyor. Daha altı ay önce bu kentin gene çok yağmurlu ikliminde dolaşırken herkes Obama'nın seçileceğine çok kesin ve rahat bir gözle bakıyordu. Oysa şimdi art arda gelen olumsuz sinyaller ibrenin Obama aleyhine dönmese bile zorlandığını gösteriyor.
Her zaman Demokrat olmuş New York'ta "solcu" (tabii, burada "liberal" deniyor, Türk solu açısından ne kadar şaşırtıcı değil mi?...) entelektüellerle konuştuğumda ve bir anda bu konuyu düğmeye basılmış gibi kapaklarına taşıyan dergilere baktığımda, evet, bir sorun görünüyor. Belki Obama, bekleneni vermekten çok uzak bir Başkan olarak gene de Bush ve o Allah'ın cezası neo-conlar tarafından yerle bir edilmiş "Amerika imajını" bir parça daha ayağa kaldırsın diye yeniden seçilecek ama bu defa işinin zor olduğunu söyleyen söyleyene, yazan yazana.
***

Buradan şu çıkıyor. Amerika sağcı bir toplum. Amerika'da solun iş başına gelişi neredeyse her defasında yanıp yıkılmış bir düzeni iyi kötü onarmak için. New School profesörlerinden Eli Zaretsky yeni yayınladığı Amerika'nın Sol İhtiyacı (Why America Needs Left) isimli kitabında Amerikan solunun tarihini anlatıyor nefis bir şekilde ve niçin bu ülkeye solun gerekli olduğunu yazıyor. Her zamanki gibi kitabın daha önceki dönemleri anlatma başarısı 21. yüzyılda solun niçin gerekli olduğu, nasıl iş başına geleceği söz konusu olunca zorlanıyor.
Ama şurası muhakkak ki, Game Change filminde (Juliana Moore "döktürüyor" rolünde...) 2008 seçimlerinde Obama'nın rakibi olan McCain tarafından Başkan Yardımcılığı adaylığına getirilen Sarah Palin'in o sefil, o cahil ama halktan topladıkça ilgi toplayan halini yeniden gördükten sonra Amerikan sağının bir daha iş başına gelmesinin tam bir yıkım olacağına ben iman tazeledim. Obama eksiğine gediğine rağmen seçilmeli. HHH Amerikan derin devletinin bu gerçeği herkesten önce gördüğüne kuşku yok. Obama bu nedenle bulundu, getirildi. Bu nedenle "esir" alındı. Eski düzen bu nedenle devam etti. Obama bu nedenle "değişim" diye sloganlaştırdığı politikasına yönelemedi. Bu nedenle tıkandı, tükendi. Gene de Obama seçilsin isteniyor. Hele hele bir Mormon olmaktan öte hiçbir vasfı bulunmayan Romney'in rakip olduğu hatırlanınca. Ama bilinmeyen şu: ya halk o derin devlet manipülasyonunu kırıp Romney'i seçerse?...
Bu kadar yağmur boşuna yağmıyor Amerika'ya...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA