Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Reyhanlı'ya 'Yeni OD' bombası

Reyhanlı'da meydana gelen olay hakkında endişe duymamak bir yana spekülasyon yapmamak mümkün mü?
Belki bir yanıyla beklenen bir olaydı. Kürt barışının sağlanmak üzere olduğu bir dönemde böyle bir olayı herkes eli yüreğinde bekliyordu. Dünyada provokasyon diye bir şey vardır ve PKK ile devam etmiş 30 yıllık, kirli yanları ayan beyan ortada bir savaşın ardından gelen ateşkes sürecinde birileri çıkıp pekala böyle bir girişimde bulunabilirdi. Dikkat edilirse 'birileri' dedim. Çünkü bu tür karmaşık olaylarda işi tezgâhlayan/üstlenen kim olursa olsun daima öteki taraftan birileri de işin içindedir.
Bu daire içinde kalan herhangi bir ipucu şimdilik yok. Tersine, basına yansıdığı kadarıyla bütün işaretler Esad'ın ve rejiminin üstünde yoğunlaşıyor. PKK militanlarının Esad'la savaşmak için belli bölgelere yerleştiği gibi haberlerin havada uçuştuğu bir dönemde, Esad'ın, Türkiye'ye karşı bu derecede kanlı ve sert bir girişimde bulunup bulunmayacağı başlı başına bir sorudur. Ama eldeki verilere bakarak bir şey söyleyeceksek, evet, şimdilik sorumlu Esad gibi duruyor.

***
O zaman neden sorusu da cevap bekliyor.
Geçenlerde Erdoğan yaptığı bir açıklamada, BM karar alırsa, ABD'nin Suriye'ye dönük girişimlerini destekleyeceğimizi söyledi. Patlama bu açıklamanın ardından geldi. Biraz daha uyanık bir gözle bu açıklamayı okuyanlar için mesaj açıktır. Erdoğan, ABD'nin bölgede böyle bir arayış içinde olduğunu, Türkiye'nin de o oluşumda yer alacağını, savaşa karşı olduğunu belirtmekle birlikte, siyasal/diplomatik bir dille açıklıyor. Yani, Suriye'ye girmesi ABD'nin uzak bir ihtimal değildir ve Türkiye onunla birlikte hareket edecektir.
Bu muhakemenin Yeni OD ile ilgili olduğu muhakkak. Ve çok ciddi bir gelişmedir bu. Tarihsel derecede önemlidir. Türkiye'nin şimdi çözdüğü Kürt sorunu, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi, tazminat ödemeyi kabul etmesi hep aynı kapıya çıkıyor. Her iki sorunun da kendi iç dinamikleri var. Birincisinde Türkiye demokratikleşiyor. OD için demokrasi dışı bir Türkiye'nin 'öncü ülke' olması olanaksız. Hele Amerika'yla öyle bir Türkiye'nin ortaklık yapması hiç mümkün değil. İkincisinde ise Türkiye haklıydı. Ama İsrail ayak diretiyordu. Daha da diretebilirdi. Belli ki, Amerika, bölgedeki bu iki müttefikin daha fazla birbiriyle sürtüşmesini, gerginlik yaşamasını istemedi. Çünkü bölgenin tanziminde ikisine de hayati ölçüde ihtiyacı var.

***
Bütün bunlar bizi yeni bir OD planlamasına getiriyor. Daha önce gene bu köşede yazmıştım. Bugünkü düzenleme 2. Dünya Savaşı sonrasındaki, hatta gelecek sene 100. yılında anacağımız 1. Dünya Savaşı sonrası OD düzenlemelerini alt üst edecektir. Önceki OD'yu İngilizler planlamıştı. Bugünkü OD'yu Amerika ve Türkiye oluşturuyor. İsrail ise bir 'joker'. Bu kaçınılmaz olarak böyle. Çünkü, OD'nun yerleşik İslam kültürü ancak Türkiye modeliyle dönüştürülebilir. İsrail 'alerjisiyle' değil.
Reyhanlı'da bomba patladığını duyunca ben bunları düşündüm...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA