Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

MHP: Kelebek değil fil etkisi...

En neticede MHP'de bir hengâme cereyan ediyor. Bunun o derecede basit ve kendiliğinden bir hadise olduğunu düşünmüyorum. Bu işi hafife almayışımın iki önemli nedeni var. Birincisi çok genel, ikincisi daha özel.
Önce özel nedeni, daha doğrusu nedenleri belirteyim.
Birincisi, MHP siyaset üretemeyen bir partidir. Kendisine ait tek boyutlu ('şehitler ölmez- vatan bölünmez') politikası dışında programatik bir yaklaşımı yoktur. Tepki oylarını alır. Onunla da yetinir. Bu o kadar böyledir ki, şimdi 'muhalifim' diyen adayların bir teki bile kalkıp herhangi bir program açıklamadı. Sadece 'ben genel başkan olayım' deniyor.
İkincisi, bu adayların profilleri bir şeyler söylemeli. Dört aday, teker teker neyi ve kimi temsil ediyor? Bu sorunun yanıtı meçhul. Aralarında sadece Meral Akşener malum. Ben de diğerlerinden biraz daha öne çıkan o aday üstünde durayım.
1990'larda derin devletle işbirliği yapmış, hatta onun politikalarını uygulamakla adeta 'mükellef' olmuş bir siyasetçinin, tam da böyle bir zamanda MHP'nin başına geçmek üzere aday oluşunu 'kendiliğinden' bir hamle olarak görmek, bu derecede soyutlamak bana olanaksız görünüyor.
Hele Devlet Bahçeli gibi bugüne kadar devletle olan irtibatında kendisini bu kadar kanıtlamış bir siyasetçinin 'karşısına' bir zamanların militer politikalarıyla özdeşleşmiş birisinin çıkarılması üstünde çok durulması gereken bir konudur. Hele de Güneydoğu'da bunca sert bir dönem yaşanırken bu gelişme daha da anlamlıdır.
Bu iki konu alt alta yazılınca ortaya çıkan toplam tam bir meçhuldür. Ama süreci Bahçeli yönetemedi. Yanlışlar yaptı. Öylece de başlangıçta kolaylıkla kazanacağı bir kongreyi yitirme aşamasına geldi. Ve öyle de böyle de yitirecek. Hatta yitirdi. Siyasetin konusunu, daha önce yazdığım gibi, usul hukukuyla halletmeye kalkınca yitirdi. Ötesini, günü geldiğinde ele alırız.

***
Şimdi gelelim genel kısmına işin.
Siyaset kendiliğinden olan bir şey değildir. Yani manipülasyonlar siyasetin önemli bir kısmını meydana getirse de, onlar sonradan cereyan eder. Siyaset esasen sosyolojik bir oluşumdur. Siyasal partilerin arkasında toplumsal sınıflar bulunur. Onların tarihsel planda oynadıkları roller, talepleri, taleplerini somutlaştıran dinamikler siyasetleri meydana getirir. Bu böyle.
Bu açıdan bakınca MHP'nin bugünkü zorlaması doğrudan bir şey ifade etmez. Etmiyor. Ama başka bir boyutu var bu işin. O da, böyle bir dönemde, MHP gibi bir partinin genel başkan arayışına girmesidir. Bu ciddi bir oluşum. Dolayısıyla etkileri olacak.
Söz konusu etkiler evvela MHP'de görülecek. MHP, böylece siyasetten tasfiye ediliyor. Sonra bu etki diğer partilerde görülecek. Otoriter, kendi iç bürokrasisine dönük, dışına kapalı, sert ve keskin hiyerarşilerin egemen olduğu, demokratik açılımların hiç mi hiç görülmediği bir parti böyle bir hamlede bulunuyorsa, diğer partiler de bu oluşumdan etkilenecek ve paylarına düşeni alacaktır.
Akparti'nin MHP'deki bu parçalanmadan sonra sağdaki gücünü daha da artıracağı besbelli. Bu hamle en fazla ona yarayacaktır. Bana göre Akşener gelirse daha çok böyle olacaktır. İkincisi, CHP bu gelişmeden etkilenecek, kendisini gözden geçirecektir.
İsterseniz kelebek etkisi deyin ama bu bir fil etkisi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA