Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Başkanlık yarışında ‘KOBİ’ zaferi

ABD başkanlık yarışında kazanmasına hiç ihtimal verilmeyen aday Donald Trump, pek çok nedene bağlı olarak favorimdi.
Ahaber'de, ABD başkanlık seçimi yayınında, yalnız kalsam da, Trump'ın başkan seçilme ihtimalinin kuvvetli olduğunu ısrarla belirttim ve gerekçelerini saydım. Bu noktaya geri döneceğim.
Öncesinde, altını çizmek istediğim nokta, G20 ülkelerinin pek çoğunda, aldıkları eğitim, özel sektör ve ülke yönetimindeki pozisyonları itibariyle 'seçkinler' olarak adlandırılabilecek kesim ve onların meraklı olduğu medya, kendi toplumunun nabzını kaybetmek adına, ülkelerinin geleceği açısından da tehlikeli sonuçları olabilecek bir 'kör uçuşu'na geçmiş durumdalar.
Trump'ın 'kaybeden' taraf olduğunu günler ve haftalar öncesinden duyuran ABD medyası, kamuoyu anket şirketleri ve 'seçkin'ler, oturup sağlam bir muhasebe yapmak durumundalar.
Dünyanın hiç bir yerinde, siyasetçi, vatandaşının dertleri ve beklentilerine yönelik yanlış bir okuma içinde olma lüksüne sahip değildir. 2001 terör şokundan itibaren, ABD 'özgüven', 'yaşam standardı', 'istihdam' ve 'tasarruf' anlamında bedeli çok ağır olan kırılmalar yaşadı. Beyaz Saray ve Kongre, başkanlık makamı ve ABD halkının temsilcileri, eğitimden sağlığa, alt yapıdan sanayiye, işsizlikten yükselen ayrışmaya, ABD'nin kendi iç sorunlarına yoğunlaşacaklarına, 'dünyayı kurtarma'nın daha kritik bir önceliğe sahip olduğunu zannettiler ve bu hatalı önceliğe kapılmış siyasetçi güruhu, önce Cumhuriyetçi Parti içinde Trump'ın parti adaylığı adına yükselişinin gerekçesini okuyamadı.
Trump 'hor' görüldü.
Ve ABD'nin sade vatandaşı bu sürece 'dur' dedi.
Siyasetin yeni gücü 'KOBİ'ler 1970'te, ABD hane halkının orta gelir kesimi milli gelirin yüzde 62'sine hâkim iken, bu oran 2015'te yüzde 43'e geriledi.
Buna karşılık, zengin kesim 1970'te milli gelirin sadece 29'una hâkim iken, bu rakam 2015'te yüzde 49'a çıktı. Fakir kesimin milli gelirden aldığı pay ise, aynı dönemde yüzde 10'dan 9'a geriledi. Trump, ABD seçmenini 'Amerikan rüyası bitti; bunu yeniden ayağa kaldıracağım' diye ikna etti. Her ülke ekonomisinin omurgasını oluşturan KOBİ'leri, 'sizi Çin ve Meksika mallarına karşı ezdirmeyeceğim' diye kendi lehine oy kullandırdı.
Beyaz ve mavi yakalı iş gücüne 'göçmenler, hele ki kaçak göçmenler yüzünden ücretlerin geriliyor ve iş bulamıyorsun; seni koruyacağım' diyen Trump; onları da kendi lehine oy kullanmaya ikna etti. ABD başkanlık seçimi, Bush'dan Obama'ya, son 16 yıllık 'elitist' Vaşington politikalarının iflasının ABD sade vatandaşı tarafından ilanıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA