Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Dünya ABD’den memnun değil

Dünyanın tanınmış araştırma şirketlerinden Gallup'un 133 ülkede gerçekleştirdiği 'Dünya Liderleri Derecelendirmesi; ABD-Almanya, Çin, Rusya Karşılaştırması' raporu, ABD'nin küresel liderlik boyutunda ortaya koyduğu performanstan duyulan memnuniyetsizliğin arttığına işaret ediyor. 2017 yılında, Başkan Trump'ın göreve gelmesi sonrasında, 65 ülke ABD'nin küresel liderlik becerisine verdiği onayı düşürürken, 2018'de 5 ülke verdiği onayı bir kademe daha düşürdü. Almanya, Şansölye Merkel'in performansıyla, küresel liderliğine en önemli katkıyı yapan ülke olarak öne çıkıyor. ABD'nin küresel liderlik performansını onaylamayanların oranının 2017'de yüzde 43'e yükselmesi sonrasında, 2018'de oran yüzde 40 düzeyinde.
Son 11 yıla baktığımızda, Bush döneminde en düşük yüzde 34'ü görüp, Obama döneminde yüzde 49, sonrasında 41, sonunda ise yüzde 48'i gören ABD'nin liderliğini onaylayanların oranı, Trump'ın ilk yılında yüzde 30'a düşüp, 2018'in sonu itibariyle yüzde 31 düzeyinde. Merkel'in dönemi açısından, Almanya'nın ise en yüksek onay oranı olarak yüzde 47'yi görüp, bugün yüzde 39'da olduğu görülüyor. Çin Devlet Başkanı Şi'nin performansı ile, Çin'in küresel liderlik performansını onaylayanların oranı ise yüzde 29'dan yüzde 34'e yükselmiş durumda. 133 ülke vatandaşı, Çin'in küresel sisteme liderlik katkısını ABD'den daha etkili buluyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ise, 2008'de Rusya'nın gördüğü yüzde 30'luk onay oranını 2018'de yeniden yakalamış durumda.
Türk halkı, Rusya ve Çin'in küresel sisteme liderlik katkısını 2017'de yüzde 30 dolayında onaylarken, bu oranı 2018'de 10 puan arttırdı; buna karşılık ABD'nin küresel sisteme liderlik katkısını da 13 puan düşürdü. ABD'nin küresel sisteme olumlu bir liderlik katkısı yapmadığını düşünenlerin oranı 2017 ve 2018'de yüzde 43 ve 40 olarak rekor seviyeye ulaşırken, Rusya'dan duyulan memnuniyetsizlik oranı yüzde 31, Çin'den yüzde 28 ve Almanya'dan yüzde 22. ABD'nin küresel liderliğine verdiği onayı 2018'de en yüksek oranda düşüren 5 ülke Makedonya, Slovakya, Kamboçya, İran ve Türkiye. Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinden 11'i ise ABD'nin küresel liderlik performansına onayı yükseltmiş. Avrupa'nın bütününde ABD'nin küresel liderliğe katkısına verilen onay, en düşük puan veren kıta olarak, yüzde 24'e gerilemiş durumda. Trump yönetiminin ise, bu tabloyu iyileştirecek adım atma ihtimali şimdilik ufukta gözükmüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA