Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

‘Kağıtsız İhracat’ Devrimi

Dijitalleşme, son 10 yıldır hayatımızın her anını, her noktasını etkileyen bir kavram. Eğitimden sağlığa, günlük alışverişten dış ticarete, bankacılık işlemlerinden sanayi üretimine, süreçlerin dijital ortamda kurgulandığı, dijital ortamda başlayıp dijital ortamda tamamlandığı; bu sayede oluşan dijital bilgilerin ise karar alma süreçlerini iyileştirmek adına, 'büyük veri' olarak depolandığı, yönetildiği, çeşitli işlemlerle yine kullanılabilir hale getirildiği bir dünyanın içindeyiz.
5G teknolojisi ise, hayatın her noktasındaki dijitalleşmenin sebep olduğu devasal ölçüdeki büyük veriyi olağan üstü bir hızla aktarmak; tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler sektöründe üretimin, katma değerin, iç ve dış ticaretin akıllı cihazlar aracılığıyla yönetildiği, yapa zeka imkanlarından, her şeyin internetinden tam kapasite yararlanılacak bir 'genişbant' dünyasının da kapısını açıyor. 5G teknolojisinin 'Polar Kodlar' adlı buluşuyla, küresel ölçekte daha verimli bir veri akışına kavuşmasını sağlayan bilim adamı ise bir Türk, Prof. Dr.Erdal Arıkan. Türkiye, son 25 yılda, bankacılığın dijitalleşmesinden 'e-devlet' hizmetlerine, başta bir çok AB ülkesi, dünyanın saygın ülkelerinin büyük bir bölümünü solladığı bir 'dijitalleşme başarısı'na imza atıyor. Bunun son örneğini, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın liderliğinde Ticaret Bakanlığı başarmış durumda. 13 ayrı dijitalleşme projesini hayata geçirmiş veya geçirmek üzere olan Ticaret Bakanlığı, nisan ayı sonu itibariyle tüm gümrüklerde 'kağıtsız ihracat'ı hayata geçiriyor. Pilot olarak seçilmiş olan gümrüklerde hali hazırda başlamış olan 'kağıtsız ihracat' uygulaması, 83 bin ihracatçı firmamızın fiziki olarak gümrüğe gitmeden, ihracat için gerekli evrakların tümünü 'elektronik ortam'da gümrüğe ibraz etmelerine olanak sağlıyor.
Kağıtsız gümrük uygulamasına geçişle, 154 belge elektronik ortama taşındı. Bu başarı, dijitalleşme başta olmak üzere, bir yatırımcı veya girişimci için iş ortamını, izin süreçlerini, yatırım için krediye ulaşma zamanını hızla kısaltan Türkiye'yi Dünya Bankası Küresel İş Yapma Endeksi'nde, 2019'da 17 basamak ilerleterek 43. sıraya yükseltti. Dijitalleşmenin 'mega trend' olarak dış ticareti ve ülkelerin rekabetçiliğini doğrudan etkilediğini hatırlatan Bakan Pekcan, kısa süre içerisinde ihracatçının hem yeni pazarlara açılmasını sağlayacak, hem de mevcut pazarlardaki yeni fırsatları hızla değerlendirebileceği 'akıllı ihracat platformu'nu da hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. Nisan ayından itibaren reel sektörün üretim ve ihracat maliyetlerini azaltacak pek çok reformun devreye gireceği bir sürece 'kağıtsız ihracat' devrimiyle başlanması, Türkiye'nin ihracatla yükselişini sürdüreceği gerçeğini de teyit etmiş oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA