Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Katil ve darbeci sanatçılar ülkesi

Bu resme iyi bakın... Mısır'ın meşhur sanatçısı Tarık El Nahri elinde silah, darbeye direnen Mısırlılara ateş ediyor.
Yüzlerce insanı alenen katleden faşist bir darbenin tetikçiliğini ve yardakçılığını yapıyor. Elinde silahla bu darbenin başarıya ulaşması için insan öldürüyor.
Başka bir resimde de darbe-karşıtı bir garibana işkence ediyor.
Utanç verici, tiksinç bir manzara.

***

Peki Türk Tarık El Nahri'ler yok mu?
Fırsatını bulsalardı ve istedikleri kaos ortamını yaratabilselerdi bu iğrençliği yapacak sanatçılarımız yok mu?
Haziranda denendiği gibi Erdoğan'ı ve Erdoğan'ı seven toplumun çoğunluğunu yok edecek bir darbenin başarılı olması için namluları halkına doğrultacak ve cinayet işleyebilecek çılgınlıkta sanatçılarımız yok mu?
***

O kadar çok ki... Yüzlerce Türk Tarık El Nahri'leri var bu ülkede. Ortalama Türk sanatçısı ulusalcı-faşist ideolojinin yörüngesinde aciz ve zavallı bir yaratıktır.
Bakmayın şimdi 2013 güncellemesi gereği "konsept" değiştirdiklerine ve daha "Batı-yandaşı sol" görünüm aldıklarına.
2007'de Erdoğan'ı darbeyle devirmek için umutları TSK idi ve o eksende sol-Kemalist, ulusalcı ve Batı-karşıtı bir söylem revaçtaydı.
Şimdiyse tek umutları "Batı'nın Türkiye'ye müdahalesi." Çünkü demokratların mücadelesiyle TSK meşru sınırlara çekildi artık. 5 sene önce "Batı emperyalizmi" diye lanetledikleri ülkelere tapıyorlar şimdi. Türkiye yalnızlaşsın, izole edilsin, ekonomi tıkansın, insanlar yoksullaşsın, olaylar çıksın ve sivil hükümet devrilsin.
Hedef bu. Bunu da sadece "Batı emperyalizmi"nin yapacağına inanıyorlar.
Devlet içinden bazı vesayetçi alçaklar da bu projeye destek veriyor.
***

Oysa 6 sene önce Türk Tarık El Nahri'leri çok daha dürüsttü. Gerçek amaçlarını "medeni" bir kılıfla kamufle etme gereği duymuyorlardı. Genç Türk tiyatrocularının ve oyuncularının yüzde 95'in idolü olan Ferhan Şensoy'un tavrı çok açıktı:
"Çankaya'da başı bağlı, karısını, bacısını, kızını görmek istemiyorum. Ellerindeki aritmetik böyle olmasını gerektiriyor, ne yapalım susalım mı! Türkiye'de her şey darbeyle çözülmemiş mi, ne duruyorlar, laikliğin koruyucularını şimdi görmek istiyorum.
Ecevit'i, Demirel'i adaya götürmüşlerdi.
Erdoğan'ı Çankaya'ya mı çıkartacaklar. Bol miktarda boş adamız var. Bir yere atıverilsin.
Askerî hükümet rica ediyorum."
***
Ferhan Şensoy'a dürüstlüğü için her liberal-demokrat teşekkür etmeli.
Hazirandaki darbe kalkışmasına katılan "sanatçı"ların çoğunluğu da Şensoy gibi düşünüyor ama sahtekâr olduklarından ve 2013 darbe konsepti değiştiğinden yalan söylüyorlar. Sanatı kadar "entelektüel ve politik duruşu"yla da genç sanatçıların çoğunluğunca örnek alınan şahsiyet Şensoy'u dinlemeye devam edelim:
"1930'ları seviyorum. O zaman tesettür yok, türban yok. O zaman neymişiz, şimdi nereye gelmişiz. Yasak olan her şey bugün mevcut. Kılık kıyafet yasasını tekrar hatırlatayım diyorum. Bugünün gazetelerinden çok sıkıldım, o zamanlar daha güzel şeyler yazıyorlarmış.
O günün gazetelerini okuyacağım..."
30'ların "özgür basın ortamı"na özlem duyan "ilerici, çağdaş, solcu" tiyatrocumuzla ne kadar gurur duysak az!..
***

30'ların şu manşetleri ne kadar harikaydı:
"Türk Kadınlar Birliği kapatıldı, fesat çıkaran hatun kişilere haddi bildirildi."
"İstanbul Üniversitesi tek partiyi en ufak şekilde eleştirmiş tüm hocaların işine son verdi, ilim yuvalarımız temizleniyor."
"Trakya Yahudileri zorunlu göçe tâbi tutuldu. Yahudilerin malları yok pahasına satılıyor, kapışın ey gerçek vatandaşlar!"
"Münafık Kızılbaşlar yurdu Dersim bombalandı. Tayyarelerimiz bir canlı fare kalmayıncaya kadar Dersim bölgesini yerle bir ediyor. Büyük muvaffakiyet!"
***

Yarın Türk Tarık El Nahri'lerini deşifre etmeye devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA