Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Bir medya cinayeti...

Geçen hafta Ahmet Kaya'nın aldığı Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülü üzerine 12 Şubat 1999 sonrası süreçte Ahmet Kaya'nın yaşadıkları yeniden gündeme geldi.
Biz köşe yazarları zannediyoruz ki bizlerin bildiğini herkes biliyor. Nagehan'ın şimdi FOX TV'ye transfer olan sabah programını yapan ekipte Ahmet Kaya'nın şarkılarına hayran çok insan var. Fakat konuşunca anladım ki nerdeyse hiçbirinin Kaya'ya o dönem yapılan medya operasyonundan haberi yok. O atılan manşetlerin tamamen imalat ve operasyonel olduğunu bilmiyorlar. Bildikleri tek şey o MGD gecesindeki çatallar bıçaklar. Halbuki esas linç o geceden iki gün sonra başlamıştı. Daha önce de yazdım ve TV programları yaptım ama yine bu ibret verici olayı yazmak ve popüler televizyonculuğa uygun bir lisanla yeniden TV programı yapmak şart. Hâlâ toplumun önemli bir kesimi Kaya'yı sunulan o yalan imajla biliyor.

***
Ahmet Kaya ağır çekim bir cinayetle katledildi. Ve o sürecin başlatıldığı tarih 14 Şubat 1999. Hürriyet'in o günkü manşeti "Ayıp ettin gözüm"...
Manşetin hemen altında Yıl: 1993, Yer: Berlin yazıyor; onun da altında Ahmet Kaya, Öcalan ve Kürdistan haritası önünde konser veriyor.
Bu resmin altına da "Bebek katilinin resminin altında" diye yazılmış.
Hürriyet'in haberinde Ahmet Kaya'nın 1993'te Berlin'de verdiği konserde "Orkestrayla gelmedim, gelseydim 20-25 bin mark daha gerekirdi. Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var" dediği yazılmış.
***
Hürriyet bu lafı "Örgüte para lazım" spotuyla duyurmuş.
Cinayeti başlatan haber bu. Ertuğrul Özkök geçen sene bu haberin baştan sona doğru olduğunu yazmıştı. Oysa bu haber baştan sona, külliyen yalan, bu haber Ahmet Kaya'yı bitirmek amacıyla tamamen masa başında imal edilmiş operasyonel bir haber.
***
Şimdi gerçekleri açıklayalım. Ahmet Kaya 1993'te Almanya'da hiç konser vermedi, hatta o yıl Ahmet Kaya Berlin'e bile gitmedi. Dolayısıyla böyle bir 1993 Berlin konseri verilmedi. O olmayan konserde, olmayan Kürdistan ve Apo posterinin önünde Ahmet Kaya şarkı söylemedi. O olmayan konserde, olmayan haritanın ve resmin önünde "Örgüte para lazım" diye hiçbir söz edilmedi. Ahmet Kaya "Dağdaki adamın paraya ihtiyacı" var diye bir sözü asla söylemedi. Kısacası Hürriyet gazetesi, olmayan bir konseri, olmayan bir haritayı, olmayan bir resmi, olmayan bir Ahmet Kaya demecini tamamen imal ederek, maksatlı biçimde sahte delil yaratarak Ahmet Kaya'yı katletme operasyonunu o gün başlattı.
***
Bu yalan ve kasıtlı operasyonel haberden sonra DGM Savcılığı Hürriyet'in bu haberine dayanarak soruşturma başlattı ve Hürriyet'ten habere kaynaklık eden görüntü ve videoları istedi. Hürriyet Gazetesi Hukuk Bürosu'nun 25.11.1999'da Aslıhan Dumlu imzasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Basın Bürosu Amirliği'ne gönderdiği yazı aynen şöyle:
"Hürriyet gazetesinin 14.02.1999 tarihli nüshasında yayınlanan 'Ayıp Ettin Gözüm' başlığıyla yayınlanan yazı ile ilgili olarak elimizde kaset, görüntülü ses bandı vb. doküman bulunmamaktadır."
Yani Hürriyet gazetesi bu yazıyla alenen o haberi imal ettiğini itiraf ediyor.
Yarın devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA