Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme zarureti (3)

Israrla söylüyoruz ve yazıyoruz...Türkiye-İsrail ilişkileri normalleşirse paralel örgüt işlevsiz kalır ve çöker. Normalleşme hem her iki halkın hem de Arap halklarının lehinedir. Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin fotoğrafı da normalleşme sürecinin iki ülkeye de önemli ekonomik yararlar getireceğini göstermektedir.

***

Türkiye ve İsrail 2008 küresel ekonomik krizini en hızlı atlatan iki güçlü bölge ekonomisidir. 2008 yılında 3.4 milyar dolar, 2011 yılında ise 4.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen Türkiye-İsrail ticaret hacmi, 2012 yılında yine 4 milyar doları geçmiştir. İki ülke arasındaki turizm hareketi siyasi gelişmelerden etkilenmeseydi bu rakam çok daha büyük olabilirdi. Türkiye'yi ziyaret eden İsrailli turist sayısı 2008 yılında bulunduğu 514 bin seviyesinden, 2009 yılında 311 bin, 2010'da 109 bin, 2011'de ise 80 bin seviyesine gerilemiştir.
***

Öte yandan Semih İdiz'in Al Monitor'da yazdığı gibi Ankara'nın yalnızca İsrail ile değil Yahudi diyasporasıyla köprüleri yeniden kurmak istediğinin bir diğer işareti, Dışişleri Bakanlığı'na 27 Ocak'ta İstanbul'da yapılan Holokost anma törenlerine üst düzey bir temsilcinin gönderilmesi için verilen talimattır. Dışişleri Bakanlığı 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Yahudi cemaati ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen törende Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun temsil edeceğini bildirdi. Açıklamada, ayrıca "Anma töreni kamuoyuna konunun önemini hatırlatarak, özellikle genç nesillerin Holokost ve insanlığa karşı işlenen suçlar alanında bilinçlenmesine de katkıda bulunmayı amaçlamaktadır" denildi.
***

Bir diğer çok önemli gelişme de İsrail- Türkiye doğal gaz hattı meselesidir. Bu doğal gaz hattını her iki ülke hükümeti de çok önemsiyor ve destekliyor. Türkiye'nin enerji hatlarını çeşitlendirmesi ve bir-iki ülkeye bağımlı kalmaması açısından da yararlı olacak bir olaydır bu İsrail'le doğalgaz boru hatları mevzusu. İsrail'in de satmak istediği çok büyük rezerv var elinde.Coğrafi pozisyon açısından boru hatlarıyla az maliyetle bu rezervleri satabileceği yegane ülke Türkiye'dir..
***

Bu arada Yeni Şafak'ın Ankara Temsilcisi değerli dostum Abdülkadir Selvi'nin geçenlerde köşesinde aktardığı olay da Türkiye-İsrail ilişkilerine bir başka açıdan bakmak için ilginçti. Selvi'nin içeriden kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre CIA Başkanı David Petraeus 2012 yılının eylül ayındaki ziyaretinde ısrarla Başbakan'la görüşmek istiyor. Ancak Başbakan biraz mesafeli davranma adına, görüşmeye istekli gözükmüyor. Talepler artınca, 'Hep aynı şeyler konuşuluyor' diye geri çeviriyor. Ancak, 'Efendim size söyleyeceği çok önemli bir şey varmış' denilince kabul ediyor.
***

Görüşmenin ilk 20 dakikasında Petraeus, çok önemli bir şey söylemiyor. İsrail'le özür konusunu açıyor, bilinen istihbaratçı değerlendirmelerinde bulunuyor. Başbakan bunun üzerine, 'Hani çok önemli bir şey söyleyecekti' havasında baktıktan sonra kısa bir süre daha dinlediği konuğuna, görüşmenin bittiğine dair vücut diliyle bir mesaj veriyor. Petraeus bu sinyali alıyor tam kalkmak üzereyken, 'Aslında ben size çok önemli bir şey söyleyecektim' diyor. Başbakan, 'Zaten görüşmeyi bunun için istemiştiniz' diye baktıktan sonra, 'Sizi dinliyorum' karşılığını veriyor.
***

CIA Başkanı Petraeus, 'Siz İsrail'in özrünü kabul edin, biz de sizin Cemaat'le ilişkilerinizi düzenleyelim' diye teklifte bulunuyor. Başbakan, 'Bu kadar mı içli dışlılar' demekten kendini alamıyor ama CIA Başkanı'na olumlu ya da olumsuz hiçbir yanıt vermiyor...
***

Yoruma gerek yok sanırım. Olay budur... Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme geride kalan Mavi Marmara gazilerini ve İHH mensuplarını terör örgütü kapsamında topluca hapse sokmak isteyen paralel örgütü bitirecektir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA