Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Dün 2023 Büyük Türkiye yolculuğu başladı

Yeni Davutoğlu hükümeti kuruldu. Hayırlı olsun. Yeni Başbakan Yardımcılarımız Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'u yeni Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nu, yeni AB Bakanımız Volkan Bozkır'ı ve yeni Gümrük ve Ticaret Bakanımız Nurettin Canikli'yi tebrik ederim. Erdoğan'ın liderliği ve Davutoğlu'nun Başbakanlığında bundan 10 sene sonra 2023'te, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında en az 2 trilyon dolar büyüklüğe sahip BÜYÜK TÜRKİYE için yolculuk başladı. 2023'te kişi başı milli gelir en az 25 bin dolar, ihracat ise en az 500 milyar dolar olmalı. Bu rakamlar dünyanın en güçlü 10 ülkesinden birinin Türkiye olacağı anlamına geliyor.

***

Bu büyük hedefler doğrultusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan - Başbakan Davutoğlu ikilisinin önündeki en önemli meselelerden biri, belki de başlıcası ENERJİ MESELESİ. 2023 için enerji alanındaki en büyük hedeflerimizden biri dışa bağımlılığı azaltmak olmalı. 2023'te dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olacak BÜYÜK TÜRKİYE hedefi için Türkiye'nin enerji koridoru ülke olması şart...
2023'te petrol ve doğalgaz ithal etmeyen ya da ithalatı minimize etmiş bir Türkiye ancak BÜYÜK TÜRKİYE olabilir.
***

Türkiye'nin şu an kurulu enerji gücü 56 bin megawatt civarında. 2023'te bu 100 bin megawatt'ı aşacak. Her şeyden önce Türkiye'nin enerji piyasası artık tamamen liberal bir yapıya kavuşturulmalı. Yatırımların ağırlığı özel sektöre kaydırılmalı.
Enerjide dışa bağımlılığı bitirecek en önemli proje kuşkusuz Nükleer Santral projeleridir. Eğer 2023'e kadar evrensel standartlarda işletilen iki nükleer santrale kavuşabilirsek elektrik üretimi için doğalgaz ithalatını minimize edebiliriz.
Hele sebat edip üç nükleer santrali birden inşa edip aktif hale getirebilirsek elektrik üretimi için olan doğalgaz ithalatı külliyen biter. Ekonomideki en önemli meselemiz olan cari açık meselesi de büyük oranda hallolur. O SEBEPLE NÜKLEER SANTRAL MESELESİ ÇOK ÇOK ÖNEMLİ.
Nükleer santrallere karşı çıkıp "Efendim cari açığımız büyük, çok ithalat var" diyenler ya sahtekâr ya da salaktır. Türkiye'nin bu köhnemiş zihniyetleri aşması lazım.
***

Peki ya petrol meselesi? BÜYÜK TÜRKİYE yolunda petrol meselesi de bir o kadar önemli.
Türkiye petrol ve doğalgaz aramaları için son 10 yılda 4.6 milyar dolar kadar kaynak kullandı, bu konuda ilerlemeler kaydetti. Kendi petrolümüzü bulmak için sismik arama gemimiz şu an inşa ediliyor. Yeni petrol kaynaklarını Türkiye bulmalıdır, bulmak zorundadır.
Geçenlerde Kuzey Denizi'nde 33'üncü kuyuda Norveç açıklarında petrol bulundu ve burası şu an Avrupa'nın en önemli kaynaklarından biri.
BP, Petrobras, Exxon Mobil ve Chevron gibi dünya petrol devleri Karadeniz'de sürekli aramalar yapıyor. Çünkü bu havzada ciddi bir potansiyel var.
Taner Yıldız
'ın yönetiminde TPAO da işte bu verimli Karadeniz havzasında hem müstakil hem başka şirketlerle ortak aramalar yapıyor. Bunlar en nihayet netice verecektir. Konunun uluslararası uzmanları da bu görüşte.
Söylediğimiz gibi Türkiye doğalgaz ve petrol ithal etmeyen bir enerji üssü olma hedefinden asla vazgeçmemeli.
Bu hedef başarıldığı gün dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olmamız kesindir.
2023 hedefleri için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a çok büyük iş düşüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA