Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Türkiye’nin Beyaz Türk meselesi

7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 45-50 arası bir oyla tek başına hükümet olma durumunu sürdüreceği kesin gözüküyor. Geçen yazımda Temmuz 2015'ten itibaren acil çözülmesi gereken Alevi meselesinden bahsettim. Öte yandan benim de nasıl çözüleceğini tam bilemediğim Fülul sınıfı meselesi de var Türkiye'nin. Fülul sınıf yani Eski Türkiye'nin laik yaşam tarzına sahip Sünni ve Türk (LAST) kökenli doğuştan imtiyazlı kesimleri meselesi bu. Bu kesime Beyaz Türkler de deniyor bilindiği gibi.

***

Eski rejimin egemeni kentli LAST orta ve üst sınıflarının yani Beyaz Türklerin ruh hali nasıl düzelecek? Bu toplumsal kesim Türkiye'nin sahibi ve efendisi olduğu bilgisini içselleştirmişti. Dolayısıyla son dönemde yaşananlar bu kesimin algı dünyasını parçalıyor. Esasen bu bahsettiğim "kaybeden" bir sınıf değil. Aksine iktisadi olarak AK Parti politikaları bu kesimin servetini kendiliğinden artırdı. Bu kesim hâlihazırdaki mülkiyet yapısının büyük bölümünün sahibi durumda. Türkiye'nin toplam zenginleşmesiyle bu kesimin mülk değerleri de arttı, daha zenginleştiler.
***

Laik yaşam tarzına sahip kentli, eğitimli orta sınıfların 2001-2 konjonktüründeki ruh hali derhal AB'ye ve ABD'ye kaçmak yönündeydi. Ekonomik kriz sebebiyle bu ülkede istedikleri fırsatlara sahip olamıyorlardı. Ekonomi aşırı daralmıştı. Mevcut malların değeri çok azalmıştı. O dönemin tartışma programlarında "Batı'ya nasıl gidip, yerleşilir?" konusu standart konuydu. O programlarda çıkan her laik orta sınıf genci de Türkiye'ye kızgınlıkla doluydu. Batı ülkelerinin ticaret ve eğitim temsilcilikleri tam gaz mesai yapıyordu...
***

2007'ye geldiğimizde, daha beş yıl evvel AB ve ABD'ye kapağı atmak için takla atan bu orta sınıflar meydanlarda "Ne AB, ne ABD, tam bağımsız Türkiye" diyen toplumsal kesimler haline geldiler. Ulusalcı ve laikçi bir darbeden medet umuyorlardı. Fakat beceremediler. Şimdi 2015 güncellemesi gereği "konsept" değiştirdiler. 2007'de Erdoğan'ı darbeyle devirmek için tek umutları TSK idi ve o eksende Kemalist, ulusalcı ve Batı-karşıtı bir söylem revaçtaydı. Şimdiyse tek umutları "Batı'nın Türkiye'ye müdahalesi" konseptidir.
***

Çünkü TSK meşru sınırlara çekildi ve darbe ihtimali yok artık. TSK yerine geçmek isteyen Gülen çetesi de püskürtüldü. Birkaç sene önce "Batı emperyalizmi" diye lanetledikleri ülkelere tapıyor şimdi imtiyazlı LAST'lar. Türkiye yalnızlaşsın, izole edilsin, ekonomi tıkansın, insanlar yoksullaşsın, olaylar çıksın ve sivil hükümet devrilsin. Hedef bu. Bunu da sadece "Batı emperyalizmi"nin yapacağına inanıyorlar.
***

Aslında geride kalan 13 yıl içinde dediğim gibi malları, mülkleri değerlendi, orta sınıf açısından ekonomik fırsatlar genişledi, yurtdışına kaçmaya gerek kalmadı. Fakat bu toplumsal kesim kendi durumundan çok, diğer toplumsal kesimlerin durumuyla ilgiliydi. Onların algısına göre İslâmi kesim de zenginleşiyordu, Kürtler de zenginleşiyordu, hiç görmedikleri sosyal mekânlarda bu insanları görmeye başladılar. Bir Kürt daha bir kendine güvenerek "Ben Kürdüm" diyebiliyordu. Nispi bir özgürleşme olmuştu, bu nispi durum bile laik orta sınıfların büyük bölümünde rahatsızlık uyandırıyordu. Önümüzdeki dönemde bu ruh hali nasıl normalleşecek? Bu gerçekten önemli bir mesele.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA