Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

CHP'nin başmollası Kılıçdaroğlu

Dün de ifade ettiğimiz gibi Recep Tayyip Erdoğan'a galiz küfürler eden ve diktatör bozuntusu diye saldıran Kılıçdaroğlu kendi CHP içi diktatörlüğünü pekiştirerek yoluna devam ediyor. Kendine rakip adayların hepsini katakulli yöntemleriyle sindirmeyi ve yarıştan atmayı başardı.
Kılıçdaroğlu CHP içinde tek adamlık rejimini tam olarak oturttu. Kılıçdaroğlu'nun tek adamlığını yıkamayan Muharrem İnce, Umut Oran ve Mustafa Balbay aday bile olamadı. CHP'yi statükocu ve diktacı kimliğinden çıkarıp özgürleştirme ve büyütme vaadiyle başa gelen Kılıçdaroğlu kendini de partisini de rezil rüsva hale düşürdü.

***

CHP'nin kuruluş temellerinden gelen teolojik genetiği aşma iddiasındaydı Kılıçdaroğlu. Oysa şimdi o teolojik mirasın en bağnaz mollası Kılıçdaroğlu'nun kendisi oldu. O teolojik genetiği ve başmolla Kılıçdaroğlu'nu aşarak CHP'yi büyütmeye çalışmak isteyenlerin işi zor. Geçmişte CHP'nin geleneksel entelijansiyası ve bürokrasisi de parti içindeki dinamik yeni orta sınıf aktörlerin önünü kesti hep. Merkez sağ partilerin ise böyle bir katı genetikleri olduğunu söylemek mümkün değil. O sebeple bu dinamizmi AK Parti kuşatabiliyor ve oya tahvil edebiliyor...
***

CHP maalesef kimi Türkiye yurttaşlarını var olan kimlikleriyle kabul edip, onları kazanabilecek bir parti değil. CHP o yurttaşların kültürel kimliklerini ve görünürlüklerini dönüştürmeden içine hazmedebilecek bir yapı arz etmiyor. Somut sosyal ve ekonomik talepleri ne olursa olsun, o yurttaşlar "aydınlanma" yaşamadan, kimlikleri dönüşmeden CHP'li olamazlar...
***

CHP'nin geleneksel bürokrasisi ve entelijansiyası bu noktada bir tür sahte pozitivist mollalar konseyi işlevindedir. O mollalar onaylamadan dindar yurttaşlar vaftiz edilemez. Önce bu teoloji içinden o yurttaşların kimliğine meşruiyet kazandıracak bir reformist tefsir gerekmektedir. Bu teolojik genetikle Bülent Ecevit de uğraşamadı, yüzde 42'lere getirdiği partisini 12 Eylül bahanesiyle sevinçle bıraktı. O bahaneyle CHP teolojisinden kurtulduğu günlerde Ecevit'in çok mutlu olduğu günlüklerinden anlaşılıyor.
***

CHP'nin içinde samimiyetle özgürlükçü bir açılım yapmak isteyen isimlerin durumu İranlı din adamı ve politikacı Muhammed Hatemi'ye benziyor.
Onlar da Hatemi gibi önce mollalar konseyini aşmak zorunda. Yani CHP'yi gerçekten büyütmek isteyen aktörler tıpkı Hatemi gibi önce reformist din adamı, ardından siyaset adamı olmak zorundalar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA