Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Türk turizminde Hindistan açılımı

Türkiye için hayati önemde olan turizm sektörü için 2017 sezonu açıldı. Türkiye geçtiğimiz iki sezon turizmden istediği ve hak ettiği gelirleri elde edemedi.2017 sezonunda turizm gelirlerinin yükselmesi için hem devlet hem özel sektör el ele vererek yapılması gereken her şeyi yapmak zorundadır. Öte yandan Türk turizmcileri öyle cevval ve öyle girişimci ki gelirlerini artırmak için yeni pazarları yoktan var ederek Türkiye'nin kazanç kalemlerini artırmayı sürdürüyorlar. Türk turizmcileri bu sezon için Hindistan bombasını çoktan patlatmış.
Geçtiğimiz iki hafta içinde önce Kapadokya sonra da Muğla bölgesini ziyaret ettim ve her iki bölgede de çok sayıda Hintli turist gördüm. Özellikle Türk TV dizilerinin de büyük etki- siyle Hintli turistler özellikle de düğün turizmi için rotayı Türkiye'ye kırmış...
Hindistan çok çok kalabalık bir ülke. Elbette büyük çoğunluk çok fakir ve pasaportları bile yok.
Fakat yaklaşık 300 milyonu bulan bir Hint orta ve üst sınıfı var. 22 milyon kadar zengin Hint nüfusu da dünyayı gezmeyi seviyor. Ülkemizin incisi İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesine gelme talepleri var. Yani üzerinde durulursa Türkiye'ye çok büyük para getirecek bir piyasa yaratacak Hint turist pazarı...

***
Bazı turizmcilerimiz ve ardından da bazı kamu idarecilerimiz Türkiye'nin kullanamadığı bu büyük potansiyeli görmüş ve hakikaten kahramanca bir mücadeleyle Hindistan'ı Türkiye'ye taşımaya başlamış. Bu çok değerli mücadeleyi verenlerin başında DOKTOB başkanı Yücel Okutur ve eşi Fulya Okutur geliyor. Muğla'nın her bölgesindeki bütün turizmciler ve otel sahipleri Okutur çiftinin turizm için Hint açılımının mimarı olduğunu anlatıyor. Özellikle Fulya Okutur Türkiye-Hindistan arası adeta sürekli mekik dokuyarak Hint turist kafilelerini buraya getirmiş ve yaşanan memnuniyetle beraber Muğla bölgesine Hintli akışı başlamış. Kapadokya bölgesinin en önde gelen turizmcisi Yakup Dinler de Hint açılımını Kapadokya'ya taşıyan adam olmuş. Elbette Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu Hint açılımını tam destekliyor.
Zaten geçen haftaki Hindistan ziyaretinde de Erdoğan bu konuyu özellikle gündeme getirdi.
Türk turizminin başka ülkelerden olacak açıklarını kapamak için Hindistan açılımı çok önemli olacak...
Gittiğim her yerde turizm sektöründe konuştuğum tüm insanlar Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan da övgüyle bahsediyor.
Herkesi dinlediğini ve çözüm yaratmaya odaklı bir bakan olduğunu ifade ediyorlar. Buna çok sevindim. Aynı şekilde Muğla Valisi Amir Çiçek de çalışkanlığıyla çok takdir topluyor. Bana sayamadığım kadar turizmci ve esnaf Vali Çiçek'i çok övdü. İş yapanı ve üreteni destekleyen kamu idarecilerini halk da çok seviyor...
***
Öte yandan Hindistan'dan Türkiye'ye turist trafiğini çok daha artırmak için çok basit yapılması gerekenler de var. Eğer iki hadise hayata geçerse büyük patlama olacağı açık ve net. Bugün hâlâ Hindistan'dan Türkiye'ye gelmek zor. Birincisi vize mevzuatı çok uzun. Hintli turist için ya 5 senelik uzun vizeler çıkartılmalı ya da en doğrusu Hint yurttaşları için Türkiye'ye vizesiz seyahat imkânı gelmelidir. Hint pazarı bizim için Ruslar kadar önemli olma potansiyelini taşıyor. İkincisi de İstanbul ile Hindistan'ın büyük şehirleri arasında uçak fiyatlarının ucuzlamasıdır. Her iki konuda da Başbakan Binali Yıldırım'ın "Gerekeni yapalım.
Hindistan'ı kazanalım" talimatını verdiği müjdesini turizmcilere duyurmak isterim. Türkiye ortak akılla bu Hindistan fırsatını kaçırmayacaktır.
Kamu ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları bu ülkenin turizminin istikbali için yan yana gelmiştir.
Her şeyden önemlisi Türkiye'mizin menfaatleridir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA