Türkiye'nin en iyi haber sitesi

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Hükümetten mükellefe vergi müjdesi

Maliye Bakanlığı, gelir vergisi oranlarını indirmeye hazırlanırken, vergi iadesi tutarı da azaltılacak. Sağlık ve dershane giderlerinde de KDV yüzde 8'e çekilecek

Maliye Bakanlığı, 2005 yılına vergi sürprizleri ile girmeye hazırlanıyor. IMF Türkiye Masası Rıza Moghadam'la, bütçe dengeleri ve vergi politikası üzerinde ayrıntılı görüşmeler yapan maliye kurmayları, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomi bakanlarına da gelinen son noktayı anlattı. Mükelleflere "Vergi indirimi" sözü veren hükümet, kapsamlı düzenlemenin zaman alacağını gördüğü için dar ve sabit gelirlileri yakından ilgilendiren bir dizi önleme ağırlık verecek. İndirim dalgası KDV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nden başlayacak.

İNDİRİM NASIL OLACAK?
KDV oranlarını azaltmayı düşünen maliye, kapsamlı reformu daha sonra gerçekleştirmek üzere eğitim ve sağlık harcamalarındaki oranları aşağı çekecek. Sağlık sektöründe yüzde 18 olan KDV yüzde 8'e indirilecek. Halen dershanelerden yüzde 18 oranında alınan KDV, gelecek yıl özel okullardaki gibi yüzde 8 olarak uygulanacak. Vergi kaybının fazla olacağından kaygı duyulan Gelir Vergisi'ndeki indirim ise usta bir manevra ile gerçekleştirilecek. Gelir Vergisi oranları indirilirken, vergiye tabi dilimler de azaltılacak. Bu planda bile ortaya çıkabilecek muhtemel gelir açığı, vergi iadesinden yapılacak ödemelerin kısılmasıyla telafi edilecek. Mükellefler, daha az Gelir Vergisi öderken aynı ölçüde daha az vergi iadesiyle yetinecek. Yüzde 33 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi 2005'ten itibaren yüzde 30 olacak.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.