Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Fındık fiyatı 3.5 dolardan aşağı asla düşmemeli'

Sanayi Bakanı Coşkun, "Fındığın maliyetini Ziraat Odaları 3.4 YTL, Tarım Bakanlığı 2.5 YTL belirledi. Komisyoncu, kâr derken fındığın fiyatı 3.5 dolardan aşağı olmamalı" dedi

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, yeni sezonda fındık fiyatının 3.5 dolar aşağı düşmemesi gerektiğini savundu. Coşkun, Fiskobirlik yöneticilerinin usulsüz ödemeleri için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti ve "Devlet, fazla buzdolabı üretenden nasıl stoktaki dolabı almıyorsa arz fazlası fındığı da alamaz. Bu devir kapandı. Fiskobirlik depodaki malını satsın, borcunu ödesin" dedi. Coşkun fındıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini SABAH'la paylaştı.

TEMİZE HAVALE ETTİK: Fiskobirlik'in, 1.9 milyar YTL borcunu sildik ve temize havale ettik. Ama kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya ya da zurnacıya varırmış. Fiskobirlik'te böyle oldu.

ZARAR EDECEKLER: Sezon başında 7 YTL fiyat açıkladı. Piyasayı okuyamadılar. Şimdi stoklarında 51 bin ton mal, 145 milyon YTL borç var. 7 YTL satın aldığı ürünü 3-4'ten satsa zarar edecek ve üstlenmesi gerekecek. 'Gel fındığımı al' devri kapandı.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI: Fiskobirlik'in hükümetle ilgisi yok aslında. Sadece yolsuzluk iddiası olursa denetim yapıyoruz. Görevden alamıyoruz. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Nitekim müfettişler Fiskobirlik'te usulsüz ödemeler, eski genel müdürü prim verilmesi, genel kuruldan bazı bilgilerin saklanması türünden işlemler tespit etti.

FİYAT VE REKOLTE TAHMİNİ: Tarım Bakanlığı koordinatörlüğünde uzman ekipler üretim alanlarını dolaştı. Yeni sezonda rekolte 650 bin ton civarında. Bunun 500 bin tonu ihraç ediliyor. 50 bin tonu iç piyasada tüketiliyor. En az 100 bin ton arz fazlası var. Buna çözüm gerekiyor. Ziraat Odaları Birliği fındığın maliyetini 3.4 YTL, Tarım Bakanlığı 2.5 YTL olarak hesapladı. Komisyoncu payı, kâr vs derken fındık 3.5 dolardan (5.2 YTL) aşağıya düşmemeli.

ÇÖZÜM FINDIK BANKASI: TOBB'un koordinatörlüğünde Lisanslı Depoculuk A.Ş. kurup, bu işi halletmeli. Hem ürün sigortalanacak hem de kalitesine göre sınıflandırılıp sertifikalanacak. Bir anlamda Fındık Bankası kurulacak. Nasıl bankalar para alıyorsa Fındık Bankası da fındık alıp üreticiye bir tür çek kesecek. Bu çek ciro da edilebilecek. Şu anda en uygun depolar Fiskobirlik'te. 325 bin ton depolama kapasitesi var. Ya bu depolar kiralanır ya da Fiskobirlik de yeni kurulacak şirkete ortak edilir. Fiskobirlik, mevcut malını satıp borcunu öder. Ordu'daki mitinginde ise ortada siyasi istismar ve tahrik var. Coşkun, fındığın fiyatının 3.5 doların altına düşmemesi gerektiğini, fındık bankası kurmak istediklerini belirterek "Fiskobirlik'in borçlarını sildik temize havale ettik. Ama kızı kendi haline bırakırsan ya davulcuya ya da zurnacıya kaçar" diye konuştu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA