Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Ben Başkan olsaydım belki faizi indirmezdim'

Merkez Bankası'na atama kararnamesi Çankaya Köşkü'nden dönen Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, gerek kendisine gerekse kurumuna yönetilen eleştirileri SABAH'a değerlendirdi. Formula 1 Türkiye Grand Prix'ini izlemek üzere İstanbul Park'a gelen Büyükdeniz, "Para politikası, faiz kararları, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, enflasyon hedeflemesi, Al Baraka'nın Yasin El Kadı olayındaki pozisyonu" konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Büyükdeniz, satırbaşları ile şunları söyledi:

* Merkez Bankası süreci: Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanlığı için düşündüklerini bana ilettiler. Gerek kurumun gerekse aday ismin yıpranmaması için gizli kalmasını istediler. Eşim bile bilmiyordu. Başka bir kurum için teklif gelse belki düşünürdüm ama benim uzmanlığım para teorisi ve para politikası uygulamaları üzerine. Bu nedenle kabul ettim.

* Meclis karar vermeli: Merkez Bankası Başkan adayı olarak tıpkı ABD'deki gibi parlamentoya gidip kendimi anlatabilmeliydim. Son kararı da TBMM vermeliydi. Oysa kim olduğumu, hangi eğitimden geçtiğimi, bilgi birikimimi aktarma fırsatı bile bulamadan hakkımda acımasız yorumlar yapıldı. Vetolu algılanmak hoş değil. Ama 20 yılı aşkın mali sektör geçmişimde en ufak leke yok. Bunun huzurunu hissediyorum.

* Faizsiz faizci olur mu?: Benim için "faizden anlamaz" dediler. Büyük haksızlıktı. Merkez Bankası'nın faiz kararları hem katılım bankaları hem de diğer bankalar için bir veridir. Bu veri üzerine strateji belirlenir. Faizi veri olarak almak ayrı şeydir, faizi belirlemek ayrı. Merkez Bankası Başkanı olsaydım eldeki politika aracının faiz olduğunu bilerek hareket eder ve gerektiğinde faiz kararını vermekte tereddüt etmezdim.

* IMF tanıyor: London School of Economics'te para teorisi eğitimi aldım. İngiltere'de en sıkı paracı olarak tanımlanan ekolden geliyorum. IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp da okuldan arkadaşımdır.

* Bağımsızlık yaklaşımı: Merkez Bankası'nın bağımsızlığını hep savundum. Bugün de aynı görüşteyim. Ama önemli olan kağıt üstündeki bağımsızlık değil bunu uygulamada göstermektir. Enflasyon hedeflemesinin zamanlaması çok önemliydi. Örneğin, geçen yıl uygun şartlar yoktu. Yoksa enflasyon hedeflemesine karşı değilim.

* Faiz kararları analizi: (Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın göreve başladığı dönemde faiz indirim kararı alması anımsatılınca) Nisan ayındaki faiz indirim kararını ben olsam belki de almazdım. Çünkü piyasanın içindeyim. Özellikle dış piyasalardaki gelişmelerin, sıcak paraya boğulmuş ekonomide olası davranış değişikliğinin etkilerini görebiliyorduk. .

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA