Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

"Diplomatik çuval"

Kıbrıs sorununun çözümüne dönük müzakerelerde kritik bir aşamaya girildiği sırada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Londra'da idik. Davutoğlu, Ada'daki garantör ülkelerden İngiltere'nin sürece daha aktif katılmasından söz ediyordu ki İsrail'le diplomatik kriz patlak verdi.
Davutoğlu'nun, İngiliz Dışişleri Bakanı D. Miliband'la görüşmesi, "Kıbrıs, Afganistan, İran'ın nükleer programı ve Ortadoğu" çerçevesinde gelişse de medyanın ilgisi İsrail'e odaklandı. Daha doğrusu İsrail'in, Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un şahsında Ankara'yı hedef alan küstah tutumuna...
Çelikkol'a reva görülen muameleyi, Amerikalıların, Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına çuval geçirmesi hadisesi ile eşdeğer tutanlar bile oldu.
Türk diplomasisinin bu travmatik olayın etkisinden kurtulmasının zor olacağını söyleyenler de çıktı. Hatta diplomatlar arasında, "Bundan sonra davetli olduğumuz odanın büyüklüğüne, koltuğun seviyesine bakmamız gerekecek" şeklinde şaka yollu konuşmalar geçti.

***

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Moskova programına katılmak için Londra'dan ayrılmadan önce İsrail'e karşı izlenecek stratejinin inceliklerini de belirledi. Tepkinin dozunu kademeli artırmayı esas alan bu yaklaşım, muhtemelen İsrail'in iç dinamiklerini de etkileyecek. Örneğin, İsrail Savunma Bakanı E. Barak'ın hafta sonu gerçekleşecek Ankara ziyaretinin değeri tartışılacak.
Belki de beklenmedik bu son gelişme nedeni ile İsrail'deki koalisyon sürdürülemez hal alacak. Türkiye kartını iki ayrı yöntemle oynayan İsrail'deki liderliğin Tel Aviv'deki bilek güreşi muhtemelen yeni bir dönemin kapısını aralayacak. Ya çatışmacı ya da uzlaşmacı kadrolar öne çıkacak.
***

Bölgesel güç olarak Türkiye'yi kaybetmek istemeyen İsrail, gururu bir kenara bırakıp özür dilese de iki ülke ilişkilerinde açılan yara kolay iyileşmeyecek. Tabii işin bir de şu yönü var. Türk yetkililerin her fırsatta, "Bizim tepkimiz İsrail halkına değil, İsrail Hükümeti'nin politikalarına" demesi artık makul karşılanmıyor. Neticede Türkiye'nin tutumu, İsrail'deki yönetimi seçimle iş başına getiren İsrail halkının tercihlerini de kapsar hale geliyor. Siyasetteki yüksek tansiyon giderek halklara yansıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA