Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Çocuk gelinler

İstanbul'da her 4 evlilikten 1'inin 18 yaşın altında olduğu ne kadar biliniyor acaba? Doğu ve Güneydoğu'da neredeyse 2 evlilikten 1'inin erken evlilik olarak sürmesi ne anlam ifade ediyor?
ATV'nin yeni dizisi "Hayat Devam Ediyor", çocuk gelinler dramı ile yüzleşmemizi sağladı. Sabancı Vakfı'nın katkısı ile Uçan Süpürge Derneği'nin 10 ilde yaptığı 18 ay süren saha çalışmasından yansıyan veriler, sarsıcı nitelikte. Ülke genelinde evlenme yaşı yükselmesine rağmen, çocuk yaşta evlilikler toplumsal ağırlığını koruyor. "Ekonomik yetersizlik, kültürel geri kalmışlık, baba dayağı, ağabey baskısı", on binlerce kız çocuğunu acele evliliklere zorluyor. Çıkış yolu gibi bakılan bu evlilikler, "koca dayağı, cinsel istismar, bebek ve genç anne ölümleri" ile bambaşka sorunlara dönüşüyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu orta gelirli ülkelerde her 7 kız çocuğundan biri, 15 yaş civarında evlenmeye mecbur kalıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu kategorideki ülkelerde sosyal çözümler üretilmezse, en az 100 milyon çocuk gelin olacağı tahmin ediliyor. Ve burada durup düşünmek gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA