Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'4 parti uzlaşırsa ev hapsi konuşulur'

Kılıçdaroğlu, Arınç'ın "Öcalan'a ev hapsi" yorumuna ilişkin, "4 parti bir araya gelirse bu öneri de konuşulabilir. Uzlaşılan her konu başımız üstüne" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Terör örgütü silah bırakırsa Öcalan'a ev hapsi de konuşulur" sözlerine "4 parti uzlaşırsa konuşulabilir" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ta dün yapılan "Emek, Demokrasi ve Özgürlük" mitingine katılmak üzere parti otobüsüyle seyahat ederken gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Arınç'ın, "Öcalan'a ev hapsi" yorumunu nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, "Biz içerik tartışmasına girmeyiz. Çatışma kültürünü besleyen tartışmalardan kaçınmak lazım. 4 parti bir araya gelirse bu öneri de konuşulabilir. Uzlaşma sağlanırsa meselemiz yok. Uzlaşılan her konu başımız üstüne" dedi. CHP liderine yöneltilen diğer sorular ve cevapları şöyle:
CHP'nin yol haritası ne zaman açıklanacak?
CHP'nin görüşleri parti programında, seçim beyannamesinde var. Biz ne söyledik? Meşru zeminde oturalım. O zemin TBMM'dir. Dört siyasi parti bir araya gelsin. Bundan kimse zarar görmez. Aksine topluma güven verir. Sorunun çözümü sabır, kararlılık, tutarlılık ve kamuoyu desteği gerektiriyor.
MHP kapıyı kapattı...
Bu sorun 30 yıllık. MHP 30 yıldır kendini öyle konuşlandırmış. MHP'yi anlıyorum. AKP ve BDP'yi anlıyorum. Ama dört parti dört farklı pencereden aynı noktaya, ortadaki cenazeye bakıyor. Fakat biri diğerini dinlemiyor, duymuyor. Aynı mekanda bakalım. Birimizin söylediğini diğeri de dinlemiş olsun. CHP'nin düşünmediği MHP'nin çözümü olabilir, biz de kabul ederiz. 4 partinin katılımı ile komisyon kurulsun, biz o metne imza atarız.

AK PARTİ İLE İKİLİ OLMAZ

MHP ve BDP'den pazartesi randevu isteyecek misiniz?
İsteyeceğim ama zamanı belli değil. Bunun için uygun iklimin oluşması, ortamın yumuşaması gerekli.
CHP, AK Parti ile birlikte yola devam edemez mi?
TBMM dışında ikili olmaz. Meşru zeminde olmalı. Biz koalisyon ortağı değiliz ki. Sorumluluk iktidarda.
Leyla Zana'nın açıklamalarını nasıl karşıladınız?
İyi niyetle çözüm için katkı verene saygı duyarız.

GÜLEN YORUMU

Başbakan'ın Fetullah Gülen'e çağrısına ne diyorsunuz?
Bu çağrı biraz egosunu kontrol edemeyen bir çağrı. Garipsedim. "Önünde engel var, kaldıracağım" diyorsa, öyle bir engel göremiyorum. İstediği zaman geri döner. Kendisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ama "dönebilir" demek, "Ben sana icazet verdim" demektir. Başbakanlık icazet makamı değil.
Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası kararına yorumunuz ne?
Kararın kendisi adamına göre karar. Mahkeme siyasal karar veriyor. Anayasaya bakıyorsunuz 5 artı 5. Kanuna bakıyorsunuz 7 yıl. Anayasa'da 7 yıl yok. Anayasayı kanunla değiştiriyorsunuz. Niçin? Birilerinin arzusu üzerine.
Sayın Gül'le Sayın Erdoğan arasında çatışma bekliyor musunuz?
Aynı anda aday olurlarsa çatışma demeyeyim ama yarış olacaktır.
Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması gündemde...
Adalet kavramı yara aldı. AKP ile birlikte yargı siyasallaştı. Tuz kokmuştur. Hiç kimsenin, "Yargı var, ben gider mahkemede hak ararım" deme lüksü yok. Hak aramak istiyorsa gider bir AKP'li bulur. Onlar yargıyla çözer. ÖYM demokrasilerde olmaz. Bunlar operasyon mahkemeleridir.
Devlet içinde devlet benzetmesi yapıldı...
Kırılma noktası MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili. Savcılar müsteşarın ifadesine başvuracaktı. MİT Müsteşarı ne diyecekti? 'Başbakan gönderdi' diyecekti. O zaman ona soracaklardı. Devlet meşru zeminde görüşme yapar. Hiçbir devlet gayri meşru görüşme yapanları özel olarak adaletten kurtarmaz. 'Görevimiz Tehlike' misali. 'Yakalanırsan ne sen bizi ne de biz seni tanırız.'
Oslo süreci meşru değil mi?
İllegal görüşme. Meşru değil.
Seçmeli Kürtçe, Alevilik dersleri başlıyor...
Onlara bir şey demiyoruz. Müfredatı siyasetçi belirlemez. Bu Evren zihniyeti. Ciddi endişelerimiz var. Öğretim yılı açılınca göreceksiniz kaos yaşanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA