Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

TOBB seçimleri üzerine görüşler...

Konu önemli, konu hassas.
Hem 1.2 milyon iş insanını hem de ekonominin geleceğini ilgilendiriyor. Hatta 2014'teki kritik seçimle bile bağlantı kuranlara da rastlanıyor...
Tahmin edileceği gibi "TOBB seçimlerinden" söz ediyorum.
Son dönemde Ekonomi Müdürümüz Oğuz Karamuk, zaman zaman TOBB yönetimini, zaman zaman da Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nu merkeze alan haber ve yorumlara imza attı. Cevap aradığı soru basitti...
"İş âlemindeki yeni meslek kodları düzenlenirken, TOBB Yasası iptal ettirilirken gizli ajandayla mı hareket edildi?"
Aslında bu soru, TOBB'un yeni yönetimini belirleyecek seçimlerin kaderi ile doğrudan ilintili...
SABAH Ekonomi'nin artan dozda, hatta muhtelif iddialarla gündemde tuttuğu temel soruya karşın TOBB'dan ses çıkmadığı söylendi. Oğuz'un anlatımı ile "Açıklama yapmayı düşündük ama size güvenemedik" diyen biri de çıktı. Ve böylece basiretsiz iletişim danışmanı portresi de deşifre oldu.
SABAH'taki haberlerin dili ve maksadı terazinin bir kefesinde, cevap aradığı soru ve kuşku diğer kefesinde tartıldığında, görünen şu:
"İddia sahibi ile icraat sahibinin yüzleşmesi kaçınılmaz!"
Yani, TOBB Başkanı'nın, tüm yönetim kurulu üyeleri ile birlikte medyanın karşısına çıkması artık boynunun borcu. Çünkü bu mesele artık SABAH Ekonomi'nin sınırlarını da aşıyor. Tanıdığım Rifat Bey, bu seçeneği düşünecektir. Medya özgürce sorularını sorar, muhatabı da kendine güvendiği ölçüde yanıtlar. Tabii bu arada iddia ve tezler eğer eleştiri sınırlarını aşıyorsa, kullanılacak meşru yol bellidir:
"Yargı!"


***
Söz, hazır TOBB'dan açılmışken kulislerde konuşulan, itibar edilen yorum ve değerlendirmelere değinmeden geçemeyiz.
İddiaya göre, NACE diye ifade edilen, AB standartlarına uyumu da sağlayan yeni meslek kodlarına geçiş bazı Odalarda, seçim sonuçlarını da etkileyecek değişiklikleri tetikledi. Hatta öyle ki mevcut TOBB yönetimindeki bazı isimler bile kendi Odalarında seçim kazanma ihtimalleri zayıflamışken, avantajlı konuma geçti.
Hali hazırdaki TOBB Yönetim Kurulu üyelerinin çoğunluğu 2013 seçimlerinde aday olmayacaklarını ilan etmişken neden birden bire karar değiştirdi? TOBB yönetimine görev süresi sınırlaması getiren en önemli maddeyi Anayasa Mahkemesi eliyle iptal ettirme girişimine niçin gerek duyuldu? Yüksek Mahkeme, iptal gerekçesini "seçme ve seçilme özgürlüğüne" dayandırsa da bu kararı ile siyasi sonuçları olabilecek bir kapı da araladı.
TOBB Başkanı'nın, 2013 yazına ertelenen Birlik seçimlerinde izleyeceği stratejiyi, 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimine göre şekillendireceği, 'siyasi parti kurma' niyetinde olduğu dahi öne sürüldü. Başkan, öteden beri speküle edilen çeşitli siyaset mühendisliği tasarımlarını da hiçbir zaman açık bir dille reddetmedi.

***

Şu hususu da belirtmezsek değerlendirmemiz eksik kalır. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2001'de Ankara Rüzgârlı Sokak'taki o eski işadamı değil. 12 yıldır TOBB'un başında. AB ve ABD'de ciddi bağlantıları, Anadolu iş âleminde bileğinin hakkıyla elde ettiği müthiş sempatisi var. Benim bildiğim Rifat Bey, derinliğini bilmediği suya dalmaz. Ama onun adına düşünen ya da onun üzerinden mevzi oluşturmaya çalışanların varlığı da yadsınamaz bir gerçek.
Demem o ki...
Rifat Bey, artık kritik bir kavşakta. Hem TOBB'daki kariyerine hem de siyasetle ilişkilerine açıklama getirmek zorunda. Üstelik bunun için yaz aylarında yapılacak TOBB Genel Kurulu'nu beklemesine de gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA