Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İcracı Cumhurbaşkanı'nın 'Yeni Türkiye' iddiası

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Yeni Türkiye Yolunda" başlığı ile formüle edilen "Vizyon Belgesi" 3 eksen üzerine kurulmuştu. İlk bölüm, "Eski Türkiye'nin özeti" idi. "16 ayda bir seçim yaşanan, 10 yılda bir darbe yapılan ülke" vurgusu ile dikkati çeken bu bölümde Erdoğan'ı farklı kılan özellikler de sıralandı:
"Statüko ile mücadele eden, darbe girişimlerine direnen, toplumun değişim arzusunu okuyan lider!"
Başbakan'ın "muhalefet sorununa" değinmesi ve muhalefet partilerine gönül veren vatandaşların siyasal değişimi gerçekleştireceği umudunu paylaşması da ilginçti.

***

İkinci bölümde, "Eski Türkiye'den miras kalan az sayıda ama önemli sorunlar" anlatıldı.
"Terör meselesi, yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı."
"Eski Türkiye'nin kapıları kapanmıştır"
sloganıyla tanımlanan bu bölümün odaklandığı konu, "Yeni Cumhurbaşkanlığı" modeli oldu.
Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı, Gazi Mustafa Kemal sonrası rejimin bekçiliğine dönüştürüldü. Devlet, milleti tehdit olarak algıladı ve milletin karşısına Cumhurbaşkanlığı çıkarıldı" dedikten sonra, önümüzdeki dönemin kodlarını da verdi:
"Devletin ve icranın başı olan Cumhurbaşkanı!"
***
Kuşkusuz, en fazla merak uyandıran hedefler, üçüncü bölümde yansıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 12'nci, halkın seçeceği ilk Cumhurbaşkanı'nın vizyonu, 3 başlıkta toplandı: "Demokratik toplum, refah toplumu, öncü ülke."
Erdoğan, Başbakan şapkasıyla da konuştu, Cumhurun Başkanı gibi de...
Cumhuriyet'in 100'üncü yılındaki Türkiye hedefine ulaşmak için öncelik vereceği alanları ise şöyle sıraladı:
"1- Demokrasi daha da geliştirilecek.
2- Siyasi ve toplumsal normalleşme sağlanacak.
3- Toplumsal refah daha çok yükseltilecek.
4- Türkiye, dünyada öncü ülkeler arasına girecek."
***
Vizyon Belgesi'nin hemen her satırında, "birlik beraberlik" teması hakimdi.
Erdoğan, milletin, suni gerilimlerle ayrıştırılmasına izin verilmeyeceğini özellikle belirtti ve "Biz, geleceğin, birliğin peşindeyiz" dedi. "Çoğulcu, eşitlikçi, katılımcı demokrasi" vaadinde bulundu. "Siyasi görüş, sosyal, dini, etnik kimlik ayrımı olmayan Yeni Türkiye" idealini, "Devletin milletiyle, tarihiyle ve coğrafyasıyla barıştığı Türkiye" tablosunu, "Büyümüş, kalkınmış ve güçlü Türkiye" kimliğini, "Bölge ve dünya barışına, adalete ve hakkaniyete daha çok hizmet eden Türkiye" iddiasını paylaştı.
***

Özetlemek gerekirse...
Türkiye, Erdoğan'la yaşadığı "ilklere" bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor:
"İcracı Cumhurbaşkanı!"
Önümüzdeki 5 yıla yine "adalet ve kalkınma" çabası damga vuracak.
Sivil anayasa, din-devlet ilişkilerinde yeni yaklaşım, silahın yerine siyasetin konuştuğu süreç... Lakin bu dönemde, geniş kitlelerle büyük uzlaşma için "söylemden çok eylem ön plana çıkacak!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA