Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Nekrofiller! İmralı-Kandil Provası...

Çözüm Süreci, SABAH Gazetesi Ankara Bürosu'nun asli gündem maddelerinden biri. Güncel gelişmeler ne olursa olsun, mutlaka takip ettiğimiz bu ağırlıkta birkaç konu daha var.
Yürüttüğümüz titiz çalışma hem bilgi ve deneyim paylaşımını içeriyor hem de gelecekte atılacak adımları ve olası riskleri iyi analiz etmemizi sağlıyor. IŞİD'in, Kobani'ye saldırısı bahane edilerek tırmandırılan şiddet eylemlerinin arka planını ve olası sonuçlarını da bu açıdan görebiliyoruz.
Resmi ve sivil kaynaklarla yürüttüğümüz temasların özeti şöyle:
Birleştirilmiş Irak- Suriye tezkerelerinin kabulü, terör örgütü PKK'nın Kuzey Suriye planlarını bozdu.
Terör örgütü PKK'nın silahlı kanadında (Kandil'de) ve HDP'de Çözüm Süreci'ni içselleştiremeyen çekirdek kadro hep vardı. O ekip, "Bir gün süreç biterse" iştahıyla sürekli tetikte kalmayı tercih etti.
Örgütün silahlı unsurları ülke dışına çıkmadığı gibi, silahlar yer yer şehir merkezlerinde saklandı.
İmralı, Çözüm Süreci'nin üreteceği uzun vadeli yeni koşullar ile çevre ülkelerdeki olaylardan kısa vadeli çıkarımlar sağlama hesabı arasında gel-git yaşadı.
"Çözüm Süreci giderek yapay bir hal alıyor" diyerek aracılarla öncü sinyali verdi. "Kobani düşerse süreç biter" diye açık beyanı olmadı. Buna rağmen kamuoyuna yönelik açıklamalarda dezenformasyon yapıldı.
Başından beri İmralı da Kandil de güç gösterisi adına "kentsel kalkışma provası" arzuluyor, lakin ortam bulamıyordu.
Kobani saldırısı bunun karanlık bahanesine dönüştü.
Hüda Par ve Hizbullah'ın Diyarbakır'a yerleşmesinden rahatsızlık duyan kirli eller, bu grupları tasfiye etmek için fırsat kolluyordu. Maalesef ölüm olaylarıyla "kan davasının tohumları" atıldı.
"Çözüm Süreci, kamu düzeninin alternatifi değildir" diyen Hükümet ise asayişi sağlamak için gerektiğinde en keskin idari ve güvenlik önlemlerini alabileceğini gösterdi.
Yine de son ana kadar soğukkanlılığını korudu.
Çözüm Süreci'nin sağladığı huzuru isteyenlerle, vandalizmden medet umanlar arasında kısmi ayrışma da yaşandı.
Bu da sürecin kazanımı oldu!

***

Dün, Tarım Bakanı Mehdi Eker'le konuştum. Mehdi Bey, Diyarbakır Milletvekili. Sokakların ateşe verildiği sırada Diyarbakır'da idi ve kriz masasını bizzat yönetti. Dedi ki...
"Siyasi nekrofiller" (ölü seviciler) Çözüm Süreci'ni sabote etmeye çalışıyor.
Kanaat önderleri ile görüştüm. "Sayın bakanım bir adım atsanız" ricasında bulundular. "Şu an farz edin ki devlet sizsiniz. Söyleyin ne adımı atalım?" diye sordum, somut bir şey söyleyemediler.
Vatandaş da olup bitenin farkında.
Fakat "Zihin hatları ile dil hatları arasında kireçlenme meydana gelmiş!" Gerçekleri biliyor ama çoğu zaman anlatamıyor.
Ne yazık ki sergilenen tablo, İsmet Özel'in dizelerindeki gibi:
"Vandal yürek! Görün ki alkışlanasın Ez bütün çiçekleri kendine canavar dedir
Haksızlık et, haksız olduğun anlaşılsın...
"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA