Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Org. Özel... Eski defterler!

Son, "Kozmik Oda" tartışması da gösterdi ki, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'i emeklilik sonrası zorlu günler bekliyor. Anlaşılan o ki Org.
Özel'in, görevi üstlendiği günden itibaren izlediği çizgi ile meselesi olan her odak, 30 Ağustos'tan sonra harekete geçecek, ertelenmiş hesapları görmeye çalışacak.
Necdet Paşa'nın, kamuoyu tarafından bilinirliğinin arttığı son 4.5-5 yılda eksikliği "etkili iletişim stratejisi" geliştirememesi oldu.
Genelkurmay İletişim Başkanlığı'na sağladığı geniş alan, yetkilendirdiği komutanların inisiyatif alma tarzı dahi Org. Özel'in kendisini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güncel konumunu pro-aktif biçimde anlatmasını yeterince sağlayamadı.
Org. Özel, genellikle reaktif mesajlar verebildi.
Yani ya bir kriz çıktı ya da algı operasyonu yaşadı. Askerliğin kural ve sınırları kapsamında dahi meramını ifade etmek için "tepkisellik ile kişisel savunma hattı" arasında sıkışıp kaldı.

***
Özel Paşa, medya ile ilişkileri, "konuşmama" esasına bina eden komutan olarak dikkati çekti. Gerektiğinde, kurumsal bazda seçici yazılı beyanatlarla yetindi.
Zaten demokratik bir devlette olması gereken de "askerin az konuşup, asli işini yapmasıdır."
Özel'in iletişim sorunu, TSK'daki zihni dönüşüm ile hassas dava ve olayların birlikte yönetilmesindeki güçlükten kaynaklandı.
Ergenekon ve Balyoz yargılama süreçlerinin askerde yarattığı travma, önceki komutanların ya defansif yaklaşımıyla karşılandı ya da görevden ayrılmaları ile neticelendi. "Sürecin yönetimi, sivil otorite ile ilişkiler, bağımsız yargıya saygının gereği, kumpas iddialarının asker ailelerinde açtığı derin yaranın tedavisi", Org. Özel'in dönemine denk geldi. Ve Özel'den bu zorlu denklemi hemen çözmesi, birilerinin defterini dürmesi, hatta sağa sola posta koyması beklendi. Bu yöntemlerin tamamı Necdet Paşa'nın mizacına tersti. Devletin zirvesine ilettiği hususları medya aracılığıyla tartıştırma veya resmi- özel ortamlardan ustaca bilgi sızdırılması gibi hastalıklı yöntemlere başvurmadı. TSK'nın bünyesini rehabilite etmeye, emekli komutanları yatıştırmaya, seçilmiş hükümetle anayasal çerçevede yeni denge kurmaya çalıştı.
Tabii ki Uludere'deki "kaçınılmaz hatanın!" ağırlığından kurtulamadı. Çözüm Süreci'nin, askeri duyarlılıklara rağmen yol kazasına uğramamasında üstlendiği rol kadar, terör örgütüne nitelik değiştirme projesine, "biz tarafız" diyerek mesafeli yaklaşması da kritikti.
***
Aslında yukarıdaki listeyi uzatmak mümkün. Zira Org. Özel, TSK'nın "geçmişiyle yüzleşme ve geleceğe bakma" iradesinde tarihi aşamayı temsil etmekte.
Güncel olarak da yeni bir "sınav" ile karşı karşıya bulunmakta; "Paralel Yapı!"
Ergenekon ve Balyoz mağduriyetleri nedeniyle, TSK'daki paralel oluşuma neşter vurmakta aşırı ihtiyatlı davranan Org. Özel'e, bizzat güvenlik ve istihbarat makamlarının, "Bu konulara ağustostan sonra gelen komutan bakar deme lüksünüz yok.
Tabii ki vebal önemli ama makamın gerekleri ile yapılacak da önemli
" dediği kulislerde konuşuluyor.
Özetle... Org. Özel'in emeklilik yıllarında "iletişim ve hukuk danışmanlarına" sandığından fazla ihtiyacı olacak.
İktidarla mücadele edemeyen takıntılı her çevre için Org. Özel ve komutanlık dönemi yakın hedefte tutulacak gibi!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA