Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Yeni kabine... Dengeler... Cumhurbaşkanı...

64. Hükümet'in hangi isimlerden oluşacağı kamuoyunda merakla bekleniyor. Ancak Ankara siyasi dengeleri içinde meseleyi sadece kabineye indirgemek yanıltıcı olur. Bakanların yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcılıklarını, Meclis Başkanvekilliklerini, Grup Başkanvekilliklerini ve İhtisas Komisyonlarının Başkanlıklarını birlikte düşünmek gerek. Bir başka anlatımla "kabine, parti grubu ve parti yönetimi" arasında mükemmel uyumu tesis etmek birinci öncelik. Ve tabii ki bütün bu çerçevenin içinin doldurulması doğrudan halkın oyları ile seçilmiş Cumhurbaşkanı gerçeğini dikkate almakla mümkün. Kurulacak hükümetin yine bir AK Parti hükümeti olacağı, böyle bir hükümetin de AK Parti'nin kurucu genel başkanının ilke ve felsefesinden ayrı düşünülemeyeceği çok açık. Kaldı ki Cumhurbaşkanı'nın devletin başı olduğu, yürütme yetkisi ve görevinin, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından kullanıldığı da herkesin malumu.

***

İlkesel yaklaşımı ve AK Parti'deki dava arkadaşlığı bağının önemini hatırlattıktan sonra asıl ilgi çekici sorulara yanıt arayabiliriz...
Cumhurbaşkanı kabineye ne kadar etki edecek? Kabine nasıl bir bileşime sahip olacak? Ne tür kriterler gözetilecek?
Sanırım üzerinde en fazla yorum yapılan konu Cumhurbaşkanı'nın rolü... Hafızaları tazelemek adına söyleyeyim, gerek 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gerekse 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi dönemlerindeki kabinelere şu veya bu ölçüde şekil verdiler. Sezer daha çok olmasını istemediği isimleri, Gül ise kabinede kalmasını arzuladığı bakanları ifade etti. Çankaya yolunda veya Cumhurbaşkanı- Başbakan görüşmelerinde kabinedeki isimler hatta görev alanları hayli değişikliklere uğradı. Özetle... Cumhurbaşkanı'nın bugün de kabine noktasındaki görüşlerinin dikkate alınmasını gayet normal karşılamak lazım. Bu durumda varılacak sonuç, Başbakan'ın alternatifli liste hazırlayıp Cumhurbaşkanı ile görüşmesini beklemektir. 1 Kasım'da elde edilen yüzde 49.5'luk oy oranı orada dururken Başbakan'ın kabinesinde ısrarcı olmasını öngörmek de şaşırtıcı olmayacaktır.
***

İşte bu aşamada kamuoyu, duygulardan ziyade mantığın ağır basmasını isteyecektir. Devletin belkemiğini oluşturan İçişleri, Dışişleri, Adalet, Maliye, Ekonomi, Enerji ve Ulaştırma Bakanlarının sorunsuz belirlenmesi halinde kabine içeriğinde en geniş mutabakat tesis edilecektir. MGK'da temsil edilen Başbakan Yardımcılıklarına atamalar da ikinci eşiğin aşılmasını sağlayacaktır. AK Parti'ye ivme ve tecrübe katan, üç dönem bariyerini aşarak sahaya çıkan isimler de kabine dengesinin kurulmasına katkı verecektir. Bölge ve il dağılımında gösterilecek özen ile Başbakan'ın yakın ekibinden isimler, genç ve kadın vekiller de kabineye enerji aşılayacaktır.
Kabine toto oynama boyutuna gelince... Banko isimler yok değil. Ama mühim olan kabinenin eşgüdümü ve Cumhurbaşkanı ile çalışma başarısı. Ve ilk fırsatta Cumhurbaşkanı'nın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu için düzenli toplantı günleri belirlenmesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA