Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Merkez Bankası ataması neyi ifade ediyor?

Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılan atama çok şeyi ifade ediyor. İsim bazında analizden ziyade sistem ve aktörler bazında değerlendirme yapmak bu aşamada daha doğru olacak. Atamanın ustaca gerçekleştirilmesini, şimdilik piyasalarda Ankara'ya karşı oyuna dönüştürülmemesini, ekonomi yönetiminin "olmazsa olmaz" diye tanımlanan kişilere endekslenme biçimindeki değişimi ve geleceğe dair öngörüleri, birlikte ele almak durumundayız. Zira Merkez Bankası'nın sistemdeki yeri ve önemi ile Merkez Bankası üzerinden kurgulanmış senaryoların eşzamanlı olarak masaya yatırılması artık kaçınılmaz.
Öyle uzağa gitmeye gerek yok. 2006'da Merkez Bankası'na atama yapması engellenen bir hükümet vardı. Merhum Adnan Büyükdeniz'den sonradan özür dileyenler, o tarihte çok haksızlık yapmıştı. Mehmet Şimşek de Merkez Bankası'nın eşiğinden döndürülmüştü. Ve görev, Merkez Bankası'nın sıcak karar odalarına hiç girmeyen, muhafazakâr kimliği ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le hukuku nedeni ile Durmuş Yılmaz'a tevdi edilmişti. Yılmaz'ı, küresel para otoritelerine refere eden ise Süreyya Serdengeçti olmuştu. Derken eski Bakan Ali Babacan'ın danışmanı kimliği kullanılarak piyasalara tanıtılan ve kısa süre içinde Merkez Bankası'na kanalize edilen Erdem Başçı ile bir başka geçiş süreci yaşandı.

***
Merkez Bankası para politikası bağlamında ne zaman bir tartışma açılsa mesele sadece "bağımsızlık" başlığına indirgendi. Adeta bir tabu yaratıldı. Yeri geldi şantaj ve tehdit kartları da açıldı. Peki, "Ne değişti?" Veya "Tedirgin olmamız için sebepler var mı?"
Dünü, bugünden ayıran en önemli husus, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "yerli ve milli duruşundaki üstünlüğünün" malum odaklarca zoraki kabulü oldu. Merkez Bankası yine politika araçlarının kullanımında bağımsız kalacak. Lakin "algı ve piyasa yönetimini" daha incelikli tekniklerle yürütecek. Kendine güvenen, siyasetin desteğini alan, ne yapacağını bilen, yaptığına ve Türkiye'nin önceliklerine inanan bir yönetim fark yaratacaktır. İşe, enflasyon hedeflemesinin olması gereken kriterleri yüksek faiz ve siyasi risk primi faturasıyla başlamanın tam zamanıdır!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA