Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bakan’ın Fikri, Zikri ve Neticeleri...

Dün, Ankara büromuzda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuğumuzdu. Eski model sanayi bakanları, bakanlığın ismi dışında "sanayi politikalarına, Ar-Ge'ye, yenilikçiliğe, yatırımcı dostu üretim ortamına" odaklanamazdı. Zaten, ekonomik şartlar ve siyasi değişkenlik yapısal reformlara fırsat vermezdi.
Fikri Bey, vitrin faaliyetlerinden ziyade "mutfak çalışmasını" tercih ettiği için, arka planı pek bilinmiyor. Ama görünür gelecekte epeyce ses getirecek işlere imza atacağını söylemekle yetineyim. Ve Sn. Işık'la yaptığımız ufuk turundan piyasaları ve işletmecileri ilgilendiren birkaç öncü başlığı paylaşayım...

***

Makine Teminat Sistemi: Yatırımcının finansman ihtiyacını azaltacak veya finansa erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor. En önemli adım "makine teminat sisteminin" kurulacak olması ve işler kılınması. Kısa süre içinde fabrikadaki her makineye bir plaka (sicil) numarası verilecek.
Makineler, sicil sistemine tescil edilecek. Bir de merkezi makine ekspertiz sistemi kurulacak. Bankalar, işletmelerdeki makineleri teminat olarak dikkate alabilecek. Bakan Işık'ın dediği gibi... Düşünün, bir yatırım yapacaksınız. Sanayicisiniz, elinizde 10 milyon dolarınız var. Önce bir arsa alıyorsunuz. 3-4 milyon doları gidiyor. Bir de bina yapıyorsunuz. 5-6 milyon dolar da öyle gidiyor. Tam işletme aşamasına geçeceksiniz, sermaye bitiyor. Bu defa bankaların insafına kalıyorsunuz... Sanayici, biraz para kazansa hemen gayrimenkul alıyor. Neden? Çünkü onu teminat gösterebiliyor. Yeni dönemde, parasını toprağa yatırmak yerine makine alacak, işini büyütecek. O makineler kredi teminatına sayılacak. Kendi kazancı ve tasarrufu ile yatırımını döndürebilecek. Bu sayede faizler daha hızlı düşecek.
***

Anahtar Teslimi Fabrika: Uygulama, emek yoğun sektörlerde hayata geçecek. Yüksek Planlama Kurulu kararı da yakında imzadan çıkacak. Ancak, bu yöntem yerli ve yabancı yatırımcı için özellikli fırsatlar sunacağı gibi finansal sektörde derinleşmeyi de teşvik edecek. Bakan Işık'ın anlatımı ile... "Araziyi devlet olarak biz hazırlayacağız. Altyapısını tamamlayacağız. Belli tip projelerimiz olacak. Diyelim ki yabancı yatırımcı Türkiye'ye geldi. Gayrimenkul yatırımı yapmak istemiyor. 'Getir projeni, biz sana 6 ayda fabrikanı yapalım, sen de yatırımını tamamla. Fabrika için bize kira öde' diyeceğiz. Yatırımcı, 3-4 sene uğraşmayacak. Üretime hemen başlayacak."
Bir sonraki aşamada ise "kira sertifikası üretimi" gündeme gelecek. Bu da ilk etapta Kamu Katılım Bankaları aracılığı ile gerçekleştirilecek.
***

Yeni Nesil Sanayi: Çok hassas başka bir alan da "Sanayi 4.0." Bilim Sanayi Bakanlığı gelecekte yapacağı düzenlemeler için bugünden yasal yetki almayı hedefliyor. Bakan Işık'ın dikkat çektiği gibi... Sanayi 4.0 öyle bir geliyor ki buna adapte olan şirketler büyük avantajlar elde edecek. Hazırlıksız yakalanan şirketler ciddi sıkıntı çekecekler. Sanayi 4.0'ın temel mantığı, "Ne ürettiğin değil, nasıl ürettiğin!" 4.0 sanayi devrimi ile "aşırı otomasyon" ve "aşırı bağlantılı olma" esasına dayalı üretim çağı açılıyor. Bakanlık, bu hıza yetişmek için çerçeve yetki alıp, yasal altyapı oluşturacak.
Özetle... "Görmek isteyen için ülkede pozitif şeyler de oluyor!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA