Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İsrail’le normalleşme DEAŞ’la mücadele...

Türkiye ile İsrail arasında normalleşme sürecinin başlamasının ardından iki ülke arasında somut eylem planı hazırlıkları da hız kazandı.
Tabii Ankara için Gazze, Filistin'in bütünlüğü, Mescid-i Aksa'nın mahremiyeti olmazsa olmaz başlıklar. Ve bu hassasiyet Tel Aviv'de her zamankinden daha fazla hissedilmekte.
Görünür gelecekte, Gazze'deki insani krizin giderilmesi, El Aksa'nın Müslümanlar için kutsiyeti noktasında, İsrail tarafından üst düzeyde açıklamalar yapılması, ortak çalışma grupları oluşturulmasına dair beyanatlar verilmesi şaşırtıcı olmayacak.
İsrail'in, terörist(!) olarak lanse etmeye çalıştığı Hamas'ın, etkili siyasal aktör olarak Filistin'in kaderine el koyması, Ortadoğu Barış Süreci'ndeki rolünün artırılması da bir başka kritik konu. Türkiye'nin Hamas'ı konumlandırma biçimi ile İsrail'in yerleştirmeye uğraştığı küresel algının çok farklı olduğu herkesin malumu. Ama en azından İsrail ile Hamas arasında yeni dengeler tesisi için Ankara'nın yürüteceği diplomasi bölge barışı için en güçlü umut olmayı sürdürecek.

***
Türkiye ile İsrail'i yeniden ortak payda kurmaya zorlayan reel politik şartları ise hep akılda tutmak gerekecek. Bu normalizasyon sürecinin, ikili ticaret, askeri teknoloji, turizm ve doğalgazda işbirliği gibi hemen yarın fark edilecek yönleri söz konusu. Lakin bunlar kadar önemli ve hatta acil olan mesele, "güvenlik!" Türkiye'yi açık hedef ilan eden DEAŞ terör örgütü ile mücadele noktasında İsrail'le yeni ve etkili görüşmeler, istihbarat paylaşımları gerçekleşebilir. DEAŞ'ın, Suriye-İsrail sınırında yapılanma çabası ne ise Türkiye sınırında tutunma uğraşısı ve bu yüzden terörist eylemlere yönelmesi de aynı. Yani... İsrail ile Türkiye gerek Suriye'deki iç savaştan doğan risklerin azaltılması gerekse DEAŞ terörünün önlenmesi için modelite geliştirebilir. Ki bunun altyapısının da kurulduğu anlaşılmakta.
Kim ne derse desin... Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin normalleşmesi, Gazze ve Hamas gerçeği karşısında kırılgan çizgide ilerleyecek.
Beklenti o ki İsrail tarafı, harekete geçmeden önce eskisine göre çok daha fazla düşünecek, Ankara ile çok daha fazla görüşecek.
Özetle, çok değişik gelişmelere açık günler bizi bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA