Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

“Bass” kafası neyi temsil ediyor?

ABD'nin gitmekte olan Ankara Büyükelçisi John Bass'ın görev dönemi, Türk-Amerikan ilişkileri bakımından "tuhaf bir aralık" olarak tarihteki yerini alacak. Büyükelçi Bass ve temsil ettiği ekol, iletişimde açıklık iddiasıyla başladıkları Türkiye macerasını "medyaya ambargo" ile tamamlama noktasına kadar vardırdı. Çok daha önemlisi, diplomaside eşine ender rastlanır şekilde, pek çok eleştiriyi, haberi anlamak yerine "kişiselleştirmeyi" ve "hesap görmeyi" tercih etti.
İfade ve basın özgürlüğünü, siyasal iletişim dilinin merkezine yerleştiren bir ülkenin; konu açıklamakta zorlandığı ilişkiler ve dosyalar olunca, en uç noktaya savrulması ibretlik bir durum. Esasen Bass ve ekibinin yaklaşımını, Washington'ın güncel izdüşümü olarak görmek acelecilik olabilir. Zira ABD Büyükelçiliği Ankara'da yepyeni ve nispeten "sıfır hafızalı" bir takımı iş başına getirmekte. Yeni büyükelçiyi ve yaklaşımını beklemekte fayda var. Neden mi?
Bir tarafta, "takıntılı, önyargılı, davetini iptal ederken duyduğu mahcubiyeti izah etmekte zorlanan" bir tarz diğer tarafta ise "Türkiye ile pozitif ajanda arayışında, medyanın ve sivil toplumun tüm kanatlarına erişmeye istekli, daha dikkatli" bir başka tarz.
Bu seçim, Amerikalıların olacak. Hep söylediğimiz gibi "Haberlerden rahatsız olabilirsiniz, tepki de gösterebilir, açıklama da yapabilirsiniz! Ama o noktada durursunuz!"
İki ülke ilişkilerine gölge düşüren "15 Temmuz darbe girişiminin karanlık noktaları, himaye edilen FETÖ, silahlandırılan YPG teröristleri" gibi sancılı başlıklar ortada iken meselenin artık diplomatları aştığını ve geniş halk kitlelerine mal olduğunu göz ardı edemezsiniz.
Bizler, Bass ve o kafadakilerin sandığı gibi Türk-ABD ilişkilerini örselemiyor, aksine ABD'li bazı diplomatların öngörüsüzlüğü ve Washington'daki yerleşik nizamın inadı yüzünden, tarihi ve stratejik ilişkilerimizi zehirleyen hususları gündeme getiriyor, heba olmamasına gayret ediyoruz.
Özetle... Ankara'dan yanlış sinyal gönderen diplomat, hatasını hangi bahane ile örtmeye çalışırsa çalışsın mutlaka bir yerde duvara toslar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA