Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Muhalefetin algı yönetimi... Finansal iletişimin önemi!

Önümüzdeki dönem "finansal iletişim" ayrı bir önem kazanacak. Biz ne zaman iletişim üzerine iki satır yazı kaleme alsak, mesajın içeriğine bakmak yerine kişilere özgülemeye çalışanlara rastlıyoruz. Perde arkasında "bilek güreşinin" sürdüğü varsayımından hareket eden zinde muhalif odaklar, bu tür anlarda fitne ateşi yakabiliyorlar. Tabii herkes kendine yakışanı yapıyor.
Yani...
Belki onların görevi de bu. Öyle olduğu içindir ki pek çok ilişki, büyük sınamalardan geçiyor. Ve bütün bu kişi ve olaylar bizlerin doğruyu, doğru zamanda ve doğru yerde söylememizi, iyiliği telkin etmemizi şükür ki engellemiyor.
Konuyu dağıtmadan devam edecek olursak...
Son günlerde dikkat çekmeye çalışıyorum. CHP tarafından dillendirilen, esasen CHP'yi de aşan "taktik akıl" ürünü spesifik başlıklar, kamuoyu algısının yönetiminde sıkça kullanılıyor. Tank Palet Fabrikası, Katar yatırımları, Varlık Fonu, pandemi yönetimi ve aşı siparişi, Kamu Özel İşbirliği Projeleri vb. Bu alanlarda sürekli "şüpheli işlem izlenimi uyandıran iddialar" dile getiriliyor. Alakasız değerlemeler yapılıyor, abartılı rakamlar paylaşılarak, kamusal tereddüt katsayısı artırılıyor.
Esasen bu ve benzeri alanlarda söz konusu olan, "siyasi tercih ve fırsat maliyetidir!"
Muhalefet açısından eleştirilebilir olmakla birlikte, bu hususlarda "alengirli durumlar var" tezinin ileri sürülmesi kitle psikolojisi üzerine oynamakla ilgili.

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

Kuşkusuz, kamu yatırımlarının özel sektör eliyle hayata geçirilmesinde ya da stratejik projelerde güvenli ve güvenilir iş insanlarının öne çıkarılmasında tutarlı onlarca gerekçe söz konusu.
Önemli olan...
Bu kararların şeffaflık ve ticari bilgi mahremiyetindeki hassas sınırlar da gözetilerek halka anlatılması. Bunun, muhalefete izahı ve ikna olmalarının beklenmesi gerçekçi görünmediğinden, sosyal medya ve konvansiyonel kanallar (gazete, tv, radyo) üzerinden geniş toplum kesimlerine ve meslek kuruluşlarına mal edilmesi hedeflenmeli.
Sadece bir örnek vereyim...
"Türkiye Varlık Fonu..."
Fon, öne sürüldüğü gibi denetime kapalı değil. Uluslararası kabul görmüş bağımsız denetim şirketlerince raporlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da inceleme yapıyor. Tüm bu bilgi ve belgeler TBMM'ye sunularak, siyasi büyüteç altında da analiz ediliyor. 2019 yılına ilişkin raporun biraz gecikmesi ise tamamen insani nedenlerden kaynaklanıyor. DDK'daki denetçi ekibin ve ailelerinin yaşadığı sağlık sorunları nedeni ile nihai raporun yazımı zaman alıyor.

***

Finansal iletişim derken...
Özellikle yabancı para otoriteleri ile kredi derecelendirme kuruluşlarına bedeli mukabili akıl hocalığı yapan isimlerle temas kurulup kurulmaması ve bunların rolleri üzerinde de durup düşünmek gerekiyor. Bu kadronun ezici çoğunluğunun, Türkiye önceliği ile küresel ilişkiler ağına dönük öncelikleri arasında hakikaten ciddi fark seziliyor. Söylediklerine göre, sadece rakamlara bakıyorlar, Türkiye'ye duygusal yaklaşmıyorlar!
Bu sıralar...
Merkez Bankası yönetiminin bahse konu kişi ve kuruluşlarla doğrudan görüşmesi ciddi bir hamle ve özgüven içeriyor. Lakin sadece piyasa için çalışan bu aktörlerle uzun yolculuk sürdürülemeyeceğini bilmekte de fayda var.
İşte bu nedenle ekonomi yönetiminin bakış açısını yansıtabilen itibarlı, bilgili, finans analistlerine ve yorumlarına da ihtiyaç duyuluyor. Zira klasik iletişim tarzı sadece teknokratlardan alınan notların paylaşımını içerirken, finansal iletişim, işin uzmanlarınca gerçekleştirilen bir tür "piyasa yapıcılığı" anlamına geliyor!
Özetle...
Sizi anlayan ve anlatanlar eksikse, taşıma su ile değirmen dönmez!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA