Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Yazı aknesiz geçirmek mümkün

Sadece ergenlikte değil, her yaşta görülebilen akne; bir tür hormonal cilt bozukluğudur. Doğru teşhis, cilt tipinize göre doğru tedavi yöntemleri ve doğal ürünlerle aknelerden kurtulun

Gözeneklerinizin içerisindeki şeffaf yağ birikimlerini fark etmiş olabilirsiniz. Neredeyse herkes bunları burun kenarlarında görebilir. Sıkışmış sebum (yağ bezelerinin salgıladığı sıvı), havayla temas ettiğinde siyah bir renk alır. Siyah noktalar yani comedoneler ve beyaz noktalar, burun kenarları ve çene ortası gibi daha çok yağ bezinin olduğu alanlarda yüzeye çıkar. Bu tür sivilcelenmeler her zaman olabilir ancak kadınlarda özellikle adet dönemi başlamadan önce yaygındır. Çünkü bu zamanda östrojen seviyesi düşer ve dolaşımda daha çok erkeklik hormonu ya da androjen bulunur.
İşte bu yağ, ölü cilt hücreleri ile birleşerek bakteri ile tanıştığında, kırmızı ve enflamasyonlu sivilceler maydana gelir. Bunlara akne adı verilir. Ve duyduklarınızın aksine yağ ve sebum tek başlarına akneye sebep olmaz. Ayrıca akne sadece gençlik döneminde yaşanan bir problem değildir.

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLEN BİR SORUN
Gençlik yıllarında sivilce problemi yaşamamış yetişkinler de hayatlarının sonraki yıllarında sivilce çıkarabilir. Stres altında olduğunuzda vücudunuz daha çok adrenalin yani epinefrin salgılar. Bu hormonları üreten bezler aynı zamanda ciltteki yağ bezelerinin daha çok sebum üretmesine yol açar. Menopoza giren kadınlarda sıklıkla akne çıkması, düşen östrojen seviyesinden dolayı ortaya çıkan hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Vücutta kadınlık hormonundan çok erkeklik hormonu dolaşır ve androjen, yağ bezi aktivitelerini tetikler.
Sebum tek başına akneye sebep olmaz ve bu sebeple de yağ üretimini modifiye etmekle akne tedavi edilmez. Bu yüzden cilt tipinize uygun bir bakım uygulamanızı ve bu bakım reçetesine akne sorununa çözüm bulacak ürünler eklemenizi öneririm. Bu, akneye sebep olan bakterileri yok edecek bir antibakteriyel, gözenekte ya da tüy kökünde birikmiş ölü hücreleri atmaya yardımcı güçlü bir soyucu veya aşırı sebumu yok edecek kurutucu bir malzeme olabilir. Her kürün bir parçası olan enflamasyonla savaşmak, sivilcelere yatkın kişiler için özellikle önem taşır.
Yazı aknesiz geçirmek için:
Yağlı yiyeceklerden uzak durun.
Yüzünüzü cilt tipinize uygun temizleyici ile günde iki kez temizleyin.
Haftada iki kez cilt maskesi uygulayarak siyah noktalardan kurtulun.
Cildinize uygun nemlendiriciyi araştırın ve uygulayın.
Güneş kremini cilt tipinize uygun seçin. (Cilt tipiniz yağlı ise, yağlı bir nemlendirici akne oluşumuna sebep olabilir.)

AKNELER NEDEN OLUŞUR?
Akne oluşumuna neden olan birden fazla faktör vardır. Doğru bir akne tedavisi ile cilt tipinize ve akne sebebinize uygun doğru ürünler kullanarak cildinizi dışarıdan beslerken ve aknelerden temizlerken, aynı zamanda yaşam tarzınızda değişiklik yaparak cilt sağlığınızı içeriden de desteklemelisiniz. Bu nedenle doğru bir akne tedavisi için ilk olarak yüz veya vücudunuzda oluşan aknelerin oluşma nedenlerini bilmelisiniz. İşte o nedenler:

1) HORMONLAR
Akne, hormonal bir cilt bozukluğu olarak düşünülebilir. Hormonlar cildin yağ üretimini kontrol ederler. Eğer cilt aşırı derecede yağ üretirse, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratmış olur. Aynı zamanda yağ bezleri aşırı calıştığında, fazladan salgılanan sebum cildin parlak görünmesine ve yağlı bir dokuya sahip olmasına neden olur. Bunun yanı sıra bazı hormonların gereğinden fazla salgılanması, gözenekleri tıkayan cilt hücrelerinin fazla üretimine de sebep olur. Hormonal akne, hayatınızın her döneminde ortaya çıkabilir. Erkeklerde ergenlik döneminde, kadınlarda ise ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemlerinde sıklıkla görülebilir.

2) YANLIŞ BESLENME
Yediğiniz yiyecekler cilt sağlığınızı fazlasıyla etkiler. Çok fazla fast-food veya işlenmiş gıda tüketmek, hem cildinizin hem de vücudunuzun daha az sağlıklı olmasına neden olur. Antioksidan bakımından zengin taze meyve, sebzeler ve sağlıklı gıdaları sıkça tüketmek cilt sağlığınız için oldukça önemlidir. Taze meyve ve sebzeler su içerikleri bakımından oldukça zengindirler. Sadece su içmek cildinizin nemli olmasına yardımcı olur. Ancak meyve ve sebzelerin içerdikleri su, yapısal olarak hücrelerin daha uzun süre nemli kalmasına yarar.

3) STRES
Akne oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise çevresel strestir. Çoğumuz günlük hayatta iş yerinde, trafikte veya sosyal bir ortamda sıklıkla strese maruz kalabiliyoruz. Bu ise çok fazla sağlık problemini beraberinde getiriyor. Yaşadığınız tüm stresin yansımalarını görebileceğiniz ilk yer ise vücudunuzun en büyük organı olan cildiniz olacaktır. Stres hücre duvarınızın zayıflamasına neden olur, cilt ise bununla birlikte enflamatuar dediğimiz iltihap oluşumuna açık hale gelir. Bunun yanı sıra stres böbrek üstü bezlerinin daha fazla adrenalin salgılamasına neden olur ve bu da hormonal akne oluşuma açık bir ortam yaratır. Stresi azaltmak için fiziksel aktivitelerden yardım alabilirsiniz. Yoga, masaj, meditasyon veya keyif aldığınız herhangi bir egzersiz programının, sadece cilt sağlığınıza değil daha güçlü ve fit bir bedene sahip olmanıza yardımı olacaktır.

4) TOKSİNLER VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Çevresel faktörler, hava kirliliği, kullandığınız ürünlerin cildinizin sağlığına olumsuz etkisi vardır. Cilt çok fazla doğal olmayan maddelere maruz kalır. Bu nedenle kullandığınız ürünlerde olabildiği kadar doğal içerikler aramalısınız. Ve kesinlikle sigara kullanmayın.

5) MAKYAJ YAPMAK
Kullandığınız makyaj malzemeleri ve kozmetik ürünler iki şekilde akne oluşumuna sebep olur. Bunlardan birincisi, ürünlerin cildi tahriş etmesi, foliküllerin yapısını bozarak iltihaplı akne oluşumuna sebebiyet vermesidir. Bu durumu engellemek için mutlaka aldığınız ürünleri cildinizin küçük bir bölümünde deneyin; böylece cildinizin ürüne nasıl tepki verdiğini görmüş olursunuz. Ikincisi ise, günün sonunda makyajınız yeteri kadar iyi temizlenmiyorsa, kalıntılar gözeneklerinizin tıkanmasına neden olur ve bu da cildinizi bakteri oluşumuna açık hale getirir.

6) ÇOK SERT-GÜÇLÜ CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KULLANMAK
Cilt bakım ürünleri ve çeşitli cilt bakım uygulamaları bile doğru seçilip uygulanmazsa akne oluşumuna sebep olabilir. Çok sert ve güçlü ürünler cildi tahriş edip cildinizi fazlaca kurutabilir. Cilt, gereğinden fazla kuruduğunda ise kuruluğu gidermek için daha fazla sebum ve yağ üretmeye başlar. Eğer zaten yağlı bir cildiniz varsa, çok sık güçlü kurutucu ürünler kullanmak daha fazla akne oluşumuna sebep olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA