Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Aknesiz bir cilt mümkün

Doğru bir akne tedavisi için yüz veya vücudunuzda oluşan aknelerin nedenlerini bilmeli ve ona göre bir tedavi yapmalısınız

Akne oluşumuna neden olan birden fazla faktör vardır. Doğru bir akne tedavisi için cilt tipinize ve akne sebebinize uygun doğru ürünler kullanarak cildinizi dışarıdan beslerken ve aknelerden temizlerken, aynı zamanda yaşam tarzınızda değişiklik yaparak cilt sağlığınızı içeriden de desteklemelisiniz. Bu nedenle doğru bir akne tedavisi için ilk olarak yüz veya vücudunuzda oluşan aknelerin oluşma nedenlerini bilmelisiniz.

HORMONLAR
Hormonlar en sık karşılaşılan akne oluşumu sebeplerindendir. Cinsiyet ve yaş farketmeksizin vücudunuzdaki hormon üretiminiz akne oluşumuna sebep olabilir.
Aslında akne, hormonal bir cilt bozukluğu olarak düşünülebilir. Hormonlar cildin yağ üretimini kontrol ederler. Eğer cilt aşırı derecede yağ üretirse bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratmış olur.
Aynı zamanda yağ bezleri aşırı calıştığında, (genelde hormonal dengesizliğinin tetiklediği bir tepki olarak) fazladan salgılanan sebum cildin parlak görünmesine ve yağlı bir dokuya sahip olmasına neden olur. Bunun yanı sıra bazı hormonların gereğinden fazla salgılanması, gözenekleri tıkayan cilt hücrelerinin fazla üretimine de sebep olur.
Hormonel akne, hayatınızın her döneminde ortaya çıkabilir. Erkeklerde genellikle ergenlik döneminde, kadınlarda ise ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemlerinde sıklıkla görülebilir.

BESLENME
Yediğimiz yiyecekler cilt sağlığımızı fazlasıyla etkiler. Çok fazla fast-food veya işlenmiş gıda tüketmek; hem cildinizin, hem vücudunuzun daha az sağlıklı olmasına neden olur. Antioksidan bakımından zengin taze meyve, sebzeleri ve diğer sağlıklı gıdaları sıkça tüketmek cilt sağlığımız için oldukça önemlidir. Aynı zamanda bedensel sağlığımız için de...
Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin bir yararı daha vardır.
Aknelerinizden kurtulmanıza yardımcı olurlar.
Taze meyve ve sebzeler su içerikleri bakımından oldukça zengindirler.
Sadece su içmek cildinizin nemli olmasına yardımcı olur. Ancak meyve ve sebzelerin içerdikleri su, yapısal olarak hücrelerin daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olur.

STRES
Akne oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise çevresel strestir. Çoğumuz günlük hayatta iş yerinde, trafikte veya sosyal bir ortamda sıklıkla strese maruz kalabiliyoruz.
Bu ise çok fazla sağlık problemini beraberinde getiriyor. Yaşadığınız tüm stresin yansımalarını görebileceğiniz ilk yer ise vücudunuzun en büyük organı olan cildiniz olacaktır.
Stres hücre duvarınızın zayıflamasına neden olur, cilt ise bununla birlikte enflamatuar dediğimiz iltihap oluşumuna açık hale gelir.
Bunun yanı sıra stres böbrek üstü bezlerinin daha fazla adrenalin salgılamasına neden olur ve bu da hormonel akne oluşuma açık bir ortam yaratır.
Çevresel stresten kaynaklı akne probleminde, doğru akne ürünlerinin kullanımının yanı sıra, kişinin duygusal olarak kendine iyi bakıyor olması da akne tedavi sürecinin çok önemli bir parçası olacaktır. Daha da önemlisi stresi en aza indirmeniz sadece aknesiz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmayacak, aynı zamanda sizi daha mutlu birer birey yapacaktır.
Stresi azaltmak için fiziksel aktivitelerden yardım alabilirsiniz.
Yoga, masaj, meditasyon veya keyif aldığınız herhangi bir egzersiz programı, sadece cilt sağlığınıza değil, daha güçlü ve fit bir bedene sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

MAKYAJ YAPMAK
Kullandığınız makyaj malzemeleri ve kozmetik ürünler iki şekilde akne oluşumuna sebep olur.
Bunlardan birincisi ürünlerin cildi tahriş etmesi, foliküllerin yapısını bozarak iltihaplı akne oluşumuna sebebiyet vermesidir.
Bu durumu engellemek için mutlaka aldığınız ürünleri cildinizin küçük bir bölümünde deneyin ve cildinizin ürüne nasıl tepki verdiğini görmüş olun. İkincisi ise günün sonunda makyajınız yeteri kadar iyi temizlenmiyorsa, kalıntılar gözeneklerinizin tıkanmasına neden olur ve bu da cildinizi bakteri oluşumuna açık hale getirir.

TOKSİNLER VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Çevresel faktörler, hava kirliliği, kullandığınız ürünlerin cildinizin sağlığına olumsuz etkisi vardır. Cilt çok fazla doğal olmayan maddelere maruz kalır. Bu nedenle kullandığınız ürünlerde olabildiği kadar çok doğal içerikler aramalısınız. Ve kesinlikle sigara içmeyin.

NE YAPMAMALI?
Çok sert/güçlü cilt bakım ürünleri kullanılmamalı. Son olarak cilt bakım ürünleri ve çeşitli cilt bakım uygulamaları bile doğru seçilip uygulanmazsa akne oluşumuna sebep olabilir. Çok sert ve güçlü ürünler cildi tahriş edip cildinizi fazlaca kurutabilir. Cilt gereğinden fazla kuruduğunda ise kuruluğu gidermek için daha fazla sebum ve yağ üretmeye başlar. Eğer zaten yağlı bir cildiniz varsa, çok sık güçlü kurutucu ürünler kullanmak daha fazla akne oluşumuna sebep olacaktır.

NE YAPMALI?
Akneye sebep olan bakterileri yok edecek bir antibakteriyel, gözenekte ya da tüy kökünde birikmiş ölü hücreleri atmaya yardımcı güçlü bir soyucu veya aşırı sebumu yok edecek kurutucu bir malzeme kullanılabilir. Her kürün bir parçası olan enflamasyonla savaşmak, sivilcelere yatkın kişiler için özellikle önem taşır. Çünkü bakteri, yağ ve deri hücrelerinin karışımı, yıkıcı enflamatuar tepkileri artırır. Bu cilt bakımına bütünsel bir yaklaşımdır çünkü sadece şu ana kadar bahsi geçen kırışıklık problemine karşı değil, sivilcelenmeye neden olan her türlü faktörü ortadan kaldırmaya yöneliktir.

NASIL ÜRÜNLER KULLANILMALI?
Sebum tek başına akneye sebep olmaz. Bu nedenle sadece ciltteki yağ üretimini düzenlemek, akne tedavisi için yeterli değildir. Cilt tipinize uygun bir bakım kürü uygulamalı ve bu bakım kürüne akne sorununa çözüm olabilecek ürünler eklemelisiniz. Bu, akneye sebep olan bakterileri yok edecek bir antibakteriyel temizleme ürünü, gözenek ve kıl kökünde birikmiş ölü hücreleri atmaya yardımcı olacak güçlü bir soyucu ve aşırı sebumu yok edecek kurutucu bir ürün olmalıdır. Yani sadece oluşmuş aknelere yönelik bir ürün kullanmamalı, akne oluşumuna neden olabilecek her türlü durumu ortadan kaldıracak ürünler kullanmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA