Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MURAT ARIN

Yeniden para basılması umudu

Avrupa'dan olumsuz veri akışı hızlanarak devam ederken küresel piyasalarda genelde iyimser hava korundu.
Avrupa'da ekonomilerin daralmaya doğru ilerlemesi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni bir parasal genişlemeye gideceği beklentilerini artırdı. Avrupa'da hemen her ülkede açıklanan göstergeler birbirinden kötü geliyor. Almanya bu yıla kadar büyüme konusunda başı çekiyordu, bu sene en kötü ekonomilerden birisi durumuna geldi. Almanya'da perakende satışlar temmuz ayında yüzde 1,4 düştü. Ukrayna'daki çatışmalar ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar en çok Almanya'yı vuruyor.
İspanya ekonomisinin bu yıl toparlanmak üzere olduğu iddia ediliyordu. Hem İspanya'dan hem İtalya'dan gelen veriler ekonomik krizin derinleştiğini ortaya koyuyor. Fransa'da durgunluk nedeniyle hükümet düştü, ekonomi bakanı değişti.
Avrupa'da ekonomilerin küçülmeye doğru ilerlemesi piyasalarda ECB'den yeni gevşeme adımları atması beklentilerini artırdı. En önemlisi de ECB'nin tahvil alımlarına başlaması. Bununla birlikte bu hafta yapılacak ECB toplantısından bu yönde bir karar çıkması düşük bir olasılık olarak gözüküyor. ECB, bankalara açacağı yeni kredilerle şirketlere destek vermeye hazırlanıyor. Bankalar, mali sektör hariç şirketlere verdikleri kredilerin yüzde 7'si oranında ECB'den borçlanabilecek. İlki eylülde yapılacak ihaleye 400 milyar euro talep gelmesi bekleniyor. Bu ihalelerin ikincisi aralıkta.
ECB bu ihalelerde sonuçlarını görmeden güçlü bir parasal genişleme kararı almayabilir. Bu durumda ECB'nin ekonomileri küçülmeden önce kurtarma konusunda geç kalma olasılığı artıyor.
Ancak bu yeni bir durum değil. Haziran ayında bu kararlar açıklanırken kısa vadede sonuç alınamayacağı ve aradaki dönemde Euro Bölgesi'nin daha da sıkıntılı bir dönem geçireceği belliydi. ECB yönetimi bunu göze alarak bu kararları verdi.
Ukrayna'daki çatışmaların sürmesi de Avrupa üzerindeki baskının süreceğini gösteriyor. Rusya, Ukrayna'dan çekilmeme konusundaki kararlılığını ortaya koydu. Rusya'nın desteği sürerken Doğru Ukrayna'daki Rus yanlıları etkinlik alanlarını artırıyor. Ukrayna krizi aşılacağına giderek büyüyor. Bu nedenle ABD ve Avrupa yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Bu ekonomiler için yeni bir baskı unsuru yaratacak.
ABD'de ikinci çeyrek büyüme verisi yüzde 4,2'ye revize edildi. Bununla birlikte hem konut sektöründen hem birey gelirleri ve tüketici harcamalarından olumsuz veri akışı sürüyor.

MERKEZ BANKASI BEKLEMEDE

Hafta içindeki Para Piyasası Kurulu toplantısında Merkez Bankası (TCMB) politika faizini değiştirmedi, bandın üstündeki faizleri aşağı çekti. TCMB pratikte beklemede kaldı.
Ekonomiden haziran ayından bu yana olumsuz işaretler gelirken TCMB bir kez daha durakladı.
TCMB'nin ekonomiyi desteklemek yerine enflasyonu dikkate alan bu kararlarının ardından ikinci çeyrekten sonra yılın ikinci yarısında da ekonominin ciddi biçimde yavaşlaması ihtimali bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA