Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kamu affeder banka affetmez

Promosyon karteli kurduğu için soruşturulunca "piyasaları yakarız" diyorlar, fahiş komisyon, akıl dışı masraf dayatıyor, sicil affını yasaya rağmen uygulamıyorlar... Sahi; bu bankalara neler oluyor?
Borcunu yeniden yapılandırma imkânı sunan yeni uygulama; vergi barışı adıyla hayatımıza giriyor. Su faturasından prime, vergiden trafik cezasına dek her alanda vatandaşın kamuya olan borçları, fiilen en az yarıya indiriliyor. Maksat, küresel krizin doğurduğu durgunluk dalgasının, 2 yıldır işleri yolunda gidenleri dahi etkilediği nakit sıkıntısına çözüm bulmak...
Ödeyebilenle ödeyemeyenin de birbirine karıştığı bu süreç, şükür ki geride kaldı. Şimdi bu dönemin ardından "gereken" yapılıyor.
Bunun somut örneği de vergi barışı... Bir yandan tahsilat hızlanacak, diğer yandan piyasalar rahatlayacak.
Ancak bana göre hâlâ bir eksik bacak var; o da bankaların pratikte uygulamadıkları sicil affı...
2 kez çıkmasına rağmen bankalar; acaba neden sicil affını pratikte uygulamaz?
Ortalık "sicili tertemiz" potansiyel kredi müşterileriyle mi kaynıyor da sicili "çizikli" olanlara burun kıvrılıyor?
Ya da "yasa affeder, ben affetmem" konforunda mıdırlar?
Aslında cevap; bunların arasında bir yerde...
Çoğu banka, işi "gereğinden de sıkı tutup" sicilinde sorun olanlara "sorun" çıkarıyor. Kimi bunu "veri bankaları" kayıtlarını güncellemediğinden kimi de "risk azaltma" adına yapıyor.
Daha önce de yazdık, yine tekrarlıyoruz;
Bankalara sorarsanız "uygulamak zorunda değiliz" iddiasındalar.
Ancak sicil affı, yasal bir zorunluluk. Fakat uygulama sürecindeki bu "direniş", Hükümetin bu son vergi barışı ile çelişiyor.
Sicil affını pratikte uygulamayan bankalar yüzünden, krizin bozduğu nakit akış dengelerini düzeltmeye yönelik "olumlu etkiler" azalıyor.
Her kriz sürecinde, kendilerini sağlama almak için faiz artıran, borcu muaccel hale getiren bankaların, sicil affını "ciddiye almaması", sorgulanması gereken bir tutum.
Onlardan para isteyen yok. Yalnızca; geçmişte sicilinde ödeme özrü bulunanları, yasaya rağmen "yasaklı" tutmasınlar.
Bu konuda kamu otoritesinin atacağı adımı sicili sorunlu yüz binler; merakla bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA