Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bir yolu olmalı!

Korsan Taksi Yasası ile plaka sektörünü koruma altına alanlara "acaba biz yolcuları, korsan gibi davranan taksi şoförlerinden koruyacak bir düzenleme gerekmez mi?" diye sormuştuk. İşinin hakkını veren taksicileri ayrı tutarak, genelde muhatap olduğumuz "sarı terör" karşısında, neler yapabiliriz arayışına, binlerce cevap, katkı ve öneri geldi.
Meğerse içten içe kaynayan bir sorunun kapağını açmışız... Plaka ve girişimciyi kollayan ama yolcuya kötü hizmeti sorgulamayanları, tedbir geliştirmeye çağırıyor yolcular. Gelen tepkilerin % 80'i "korsan gibi şoför mağdurları" olurken %20 civarında cevap, öneri içeriyordu. Bunların arasından "efendim eğitim şart" gibi kolaycı ve "sorunu kendi sorumluluk alanının dışına öteleyen" kamu yöneticilerine cevap vererek başlayalım.
İyileri ayrı tutmak adına "korsan şoför" diyeceğim kesim, cahil olabilir. Ancak onu eğitmek, birilerinin işi olmalı. Taksiye yüzbinlerce liralık plaka tahsis edenler, bu "gezici işyeri" çalışanlarından, şoförlerinden "ruhsat" talep edebilir. Öncelikle taksidekinin bir yük değil, canlı insan olduğundan başlayarak...
Belediyeler, valilik ya da korsan taksicilere savaş açan bürokrasi, plakayı koruduğu gibi yolcuları da koruyacak bu eğitimleri "zorunlu" kılabilir, taksiye değil, şoföre ruhsat verebilir. Ruhsat süreci demeye korkuyorum zira zaten plakayı bir rant kapısı haline getirenler, bu defa şoför lisansını da "imtiyaz dağıtım kanalı" haline getirebilirler. Bu açıdan bağımsız denetime tabi, sınavları şeffaf eğitim süreci tasarlanabilir.
Eğitim, korsan şoföre karşı önerilerden yalnızca biri. Okurlardan gelen şikâyet ve diğer önerileri, gelecek yazılara bırakıyorum. Eğitimden devam edersek, verilmesi gereken ve sorumlu tutulması şart olan şu hususlar önerilebilir.
İletişim, kılık kıyafet, araç temizliği ve aracın içinde dumansız hava sahası... Çalıştığı kente dair coğrafi bilgi, adres okuma, navigasyon kullanma, trafik işaretlerini anlama ve uygulama... Trafik kuralları, araç adabı, taciz hukuku, dolandırmanın yasadışılığı... Velinimet yolcu kavramı ve yolcuya saygı...
Yıllarca taksicilere şiddet uygulayan gaspçı veya katilleri yazdık çizdik, onlarla savaştık. Yetmedi, korsan taksicilere karşı taksici esnafını koruduk hatta korsan taksiye binen yolcuyu cezalandırmayı dahi yasayla sabitledik.
Şimdi sıra yolcuya gelmedi mi? Sarı terörü, önerileriniz ve şikâyet konularını yazmaya devam edeceğim. Biliyorum bir yolu olmalı ve biz yolcular daha iyi taksi hizmetini hak ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA