Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bilişim evet ama...

29'uncu Ulusal Bilişim Kurultayı'nda, atılım için bilişimi tartışıyoruz. Atılım ile anlatılmak istenen; Türkiye'nin üretim ve ihracatının orta&düşük teknoloji düzeyinden kurtarıp, 2023 ekonomik hedeflerine, bilişim sayesinde varmak...
TÜBİSAT'ın hazırladığı kapsamlı raporun özeti şu; bilişim yatırımlarının milli gelir içindeki payında %1'lik artış, kişi başına geliri %1.8 yükseltiyor. 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmek için de yılda %8,5 büyüme oranı tutturmak şart. Raporu hazırlayan Doç. Dr. Ümit İzmen, 3 farklı senaryo ile Türkiye'nin bu alandaki tercihlerinin sonuçlarını irdelemiş. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş; "neden olmasın?" diyenlerden; "gerçekçi senaryoda dahi şimdiki bulunduğumuz sıralamayı pozitif yönde değiştirebiliriz." Büyümenin motoru bilişim olması halinde, 2023'te sektörün ekonomideki payı %6.5'e çıkacak ve bu da 2.5 trilyon $ milli gelir, 30 bin $ fert başına gelir sağlayacak. Yıllarımı "1 milyon bilgisayar olsa Türkiye'yi uçururduk" diyen Turgut Özal'a inanarak geçirmiş biri olarak gözlemlediğim şu; Bilişimi bizler, süreçleri iyileştirmek ve bilgiyi ekonomide iktidar kılıp üretimi niteliklendirme yönünde kullanmayı beceremediğimizden, umulan faydayı sağlayamadık.
Amerika'nın 90'lardaki bilişimle gelen verimlilik patlaması, bizde ne yazık ki aynı etkiyi yaratmadı ve hatta dünya bilişim pazarının tüketim rekortmeni ülkeleri arasında en başlarda yer aldık. Bilişimde 1 puanlık artış, Amerikalı'nın gelirini 1,8 puan arttırabilir. Fakat emek veriminden değer yaratmayan süreç çokluğuna dek yapısal sorunları çözülmemiş işletmelerde, mikro ekonomik devrimleri yapamamış Türkiye'de, ne yazık ki tecelli, böyle olmuyor.
Bilişim, gerek şarttır ama yeter şart; bunu maymun iştahında değil, üretim ve verimde kullanmaktır. Bir sonraki kurultayda bunu tartışmayı öneriyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA