Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Vahşi destek!

Destek geliştirme arzusunun hayata geçirilmesidir. Zayıf olanı destekler, güçlendirirsin. Geliştirmek istediğini destekler, büyütürsün. Eğer desteklediğin gelişmiyorsa, ya desteğinde bir sorun vardır veya desteklediğinde...
Tarım, öteden beri kamunun en büyük destek alanıdır. Taban fiyattan destekleme alımına dek on yıllarımız, "milletin efendisi" yapacağımız köylüye akıtılmıştır. Peki sonuç? Oy silahını politikacının ensesine dayayıp el konulan destekleme fonları... Kaybolan hayvancılık, gelişmeyen tarım ve faunası, florası, suyu, iklimi, GAP'ı, DAP'ı, verimli toprağıyla dışa bağımlılığı artan bir Türkiye...
Tarımsal desteklemede dün alınan bir karar ile kime ne destek verileceği kararlarında, TÜİK'in ortalama değerleri kullanılacak. Ziraat Odaları da TÜİK'in resmi ama gayriciddi, eski ve yalan yanlış verileri yerine gerçek veriler ve uydu fotoğrafları kullanılsın diyor.
Bu öneri, "vahşi destekleme" dönemi yerine "akıllı destekleme" sağlayabilir. Testiyi kıranla suyu getireni ayrıştırır, VOTAŞ gibi tarımda gerçek değer üreten işletmeleri geliştirebilir. Aldığı desteği cebine atıp 365 günün 300'ünde yan gelip yatan tarım rantiyelerinin milli geliri tırtıklaması önlenebilir.
Londra'da caddeler kameralarla doludur, akıllı yazılımlarla trafik, daha oluşmadan engellenebilmektedir. İstanbul da kameralarla doludur ancak sadece sürücülere pusu kurmak için kullanılır, araba modeli üstün çakallara dahi ceza kesmekten acizdir. Ambulans trafik bilgisi istese, vermez ama milyarları direklere harcarlar.
Cep telefonları, tarladaki her fasulye fidesini bilgi odaklı sulayabilecek derecede gelişmiştir, bizim çiftçiler de dâhil, 75 milyonun cebindedir ve cari açığı milyar dolar şişirir. Batılının elinde uydu ve cep telefonu, tarıma akıllı destek için tıkır tıkır çalışır.
Misal hiç değilse bir ziraat fakültemiz çıksa, uydu verileri ve cep teknolojilerini birleştirip, şu tarımdaki desteği, vahşilikten kurtarıp verime odaklasa... Tarım bakanı da buna engel olmasa... Çok şey mi istiyorum yine?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA