Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Merkez çapraz ateşte

Başkan Erdem Başçı "sıkılaştırma" dedi ama dün gün boyu yaşananlar, Başkansıkıştırma rengine büründü. 20 günde 5 milyar $'lık müdahale faturası ardından elde edilen kur fiyatına bakınca, olan rezerve oldu denilebilir. Ancak sürecin psikolojisi, Merkez'in yollarının kur- faiz lobisinin çapraz ateşiyle "faiz artırma kavşağına" yönlendirdiğini söylüyor.
Dün sabah güne, Erdem Başçı'nın Bernankevari açıklamasıyla başlamıştık oysa: "Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak belirlenecektir."
İzleyen dakikalarda, 8 saate sığdırılan toplamda 2 milyar 250 milyon $'lık 7 müdahale, doların zıplamasını ancak önleyebildi. Rezervde yüzde 5'lik azalışa rağmen 1.97'lik fiyat, günün sonunda 1.95'in altına indirilemedi. Tarihinin en yüksek döviz satışı, müdahalede "kuru sıkı atış" görünümü verdi.
Merkez'in dolarla bu "topyekûn savaş" gayretini, kulakları 2 TL'lik $ fiyatına alıştırmak isteyenlere "güçlü cevap" diye nitelendirilebilir. Fakat Başçı'nın dün ekonomistlere yaptığı "müdahale kura değil", 936 milyar liraya tırmanan "kredi büyümesine..." açıklaması, işin içinde başka bir oyun planı olduğu kuşkusunu doğuruyor.
FED'in küresel piyasaları karıştıran "varlık alımlarını yavaşlatabilirim" açıklamasıyla zıplayan faizin, Merkez üzerinde "yukarıya doğru" baskı oluşturacağını bekliyorduk. Başçı da zaten faiz koridorunda değişikliğin ancak aşırı hızlı kredi büyümesinin likidite adımlarıyla önlenmemesi halinde tercih edileceği mesajını verdi. Kısaca, faiz artırımına daha çok adım olduğu kararlılığı bu...
Dün piyasa yapıcı bankaların Merkez'den toplam 17 milyar 465 milyon lira repo imkânı kullanmasına rağmen faizin % 8.26'ya tırmanışı da "Başçı'ya baskı"nın başka bir tezahürü gibi...
Şimdi soru şudur: Merkez, bu bildik faiz tırmandırma oyununa ne kadar direnebilecektir? Daha da önemlisi, Merkez'in saçtığı 17 milyar lirayla, Merkez'in sattığı 5 milyar $'ı kapmaya koşanlarını iştahı dinmeyeceğine göre, Başçı'nın bir sonraki "stratejik adımı" ne olacaktır?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA