Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sebepsiz zenginleşme

Faizi piyasa belirler. Ancak bankacılar kahvaltıda bir araya gelir ve ortak faiz belirler ise bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Altının fiyatını piyasa belirler. Ancak Konya'daki gibi kuyumcular yüzük kardeşliği üzerine yemin edip fiyatı ortak belirler ise bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
KOSGEB, işletmelere destek, girişimciye katkı sağlayan bir devlet kurumudur. Ancak birileri çıkar çakma KOSGEB kurup bu desteklere aracılık üzerinden para kazanırsa bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Özel üniversiteler, öğrenciden eğitim ücreti alır. Ödemelerini aksatmayan öğrencinin yaz okuluna kalan dersleri için bir kez daha ücret talep ederse, bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Daha da vahimi, dereceye girecek düzeydeki başarılı öğrencilerini dahi yaz okuluna bırakıp hem gelecekleriyle oynayıp hem de paralarına el konuluyorsa bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Ramazanda diğer aylardan daha fazla gıda tüketmiyoruz. Ancak Ramazan öncesi fiyatları durduk yerde artırıp tüketicinin etinden sütünden yararlanılırsa bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Bayram ayağında ulaşım yoğunluğundan kendi firmasının biletini karaborsadan satıp ek kazanç temin ediliyorsa bunun adı sebepsiz zenginleşmedir.
Sebepsiz zenginleşme suçtur. Yapana ceza gerektirir. Üniversite örneğindeki gibi zaten eğitim ücretini ödeyen öğrenciye fazladan çıkartılan 7 bin 472 lirayı mahkeme, iade ettiriyor, mahkeme masraflarını da üniversiteye yıkıyor.
Bunu yaparken 200 bin özel üniversite öğrencisine emsal teşkil edecek dava ile Yargıtay sebepsiz zenginleşmeye cüret edecek diğer üniversiteleri de hizaya getiriyor.
Ülke ilk çeyrekte ancak %3 büyüyebilirken bankaların %20'ye varan kâr rekorlarına bakıyoruz. Düşen faizden kazanmadıklarına göre, 61 farklı işlem sayesinde zenginleşmişler. Bunun da adı düpedüz sebepsiz zenginleşmedir.
Vermedikleri hizmetten, ulaştırmadıkları kredi kartından, istemediğimiz SMS'den veya talep etmediğimiz ekstreden, hatta bozuk para saymaktan dahi para alan ve bu sayede ülke % 3 büyürken % 20 kâr eden bankaların bu sebepsiz zenginleşmesi, ne yazık ki mahkeme kararlarına rağmen emsal oluşturamıyor.
Darbecilerin dahi hapis cezası aldığı bir ülkede sebepsiz zenginleşenlerin hesabını sorabilmeliyiz. Sebepsiz zenginleşme suçtur ve ceza gerektirir. Darbeci generaller hapsedilebiliyorsa halkın cebine darbe yapan sivil generaller de yargılanabilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA